Dostupni linkovi

Oslobođen fotoreporter uhapšen u protestima 2013. u Egiptu


Mahmud Abu Zeid iza rešetaka tokom suđenja, Kairo
Mahmud Abu Zeid iza rešetaka tokom suđenja, Kairo

Poznati egipatski fotoreporter Mahmud Abu Zeid (Mahmoud), poznatiji pod pseudonimom Šavkan (Shawkan), pušten je na slobodu posle pet godina provedenih u zatvoru.

Šavkan je rekao da će morati da se javlja u policijsku stanicu, u blizini svoje kuće u Gizi i da tu provodi svaku noć - od 18 časova uveče do 6 časova ujutru, ali da će nastaviti da radi svoj posao fotoreportera.

"Ja nisam ni prvi ni poslednji novinar koji je uhapšen", istakao je on.

Egipatski sud naložio njegovo oslobađanje u septembru prošle godine, pošto je odslužio zatvorsku kaznu, ali Šavkan ostao iza rešetaka, a vlasti su saopštile da je taj postupak i dalje u toku.

Abu Zeid je 2013. radio "svoj posao" na Trgu Raba u Kairu, kada su pristalice pokreta Muslimanska braća organizovale miran protest kao podrška islamističkom predsedniku Mohamedu Morsiju, ugušenim u krvi. Osuđen je na pet godina zatvora.

Pošto je Morsi, prvi demokratski izabrani predsednik Egipta, svrgnut 3. jula 2013, zemlja je ušla u višemesečni period nasilja u kome su vojska i policija razbijale skupove njegovih pristalica.

Pripadnici vojske i policije su 14. avgusta 2013, bojevom municijom ubile više od 700 demonstranata, dok su ih rasterivali sa dva trga u Kairu.

XS
SM
MD
LG