Dostupni linkovi

Kapsula za ljudsku posadu lansirana u svemir


Lansiranje kapsule

Američka najnovija raketa s kapsulom namijenjenom za ljudsku posadu lansirana je u noći s petka na subotu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, u testnom letu kompanije SpaceX.

Jedini putnik u kapsuli je lutka nazvana Ripley, po vodećem liku iz filmova iz serijala "Alien". SpaceX bi trebala povezati posadu svoje kapsule Dragon sa svemirskom stanicom prije nego što uvede ljudsku posadu u ovoj godini.

Dragon je trenutno na putu prema svemirskoj stanici do koje bi trebao stići u nedjelju ujutru, samo 27 sati nakon lansiranja.

Provest će pet dana povezana sa stanicom, prije nego što padne u Atlantik narednog petka - što predstavlja vitalnu obuku za narednu svemirsku odiseju, eventualno na ljeto, s dvoje astronauta u kapsuli.

Osnivač i izvršni direktor SpaceX, Elon Musk, izjavio je da je lansiranje bilo "super stresno" za posmatranje, ali je izrazio optimizam da će kapsula biti u stanju da prevozi ljude u ovoj godini.

"Iskreno govoreći, malo sam emotivno iscrpljen. Moramo usidriti kapsulu na stanicu. Moramo je i vratiti, ali je do sada sve funkcioniralo i prošli smo najrizičnije faze", kazao je Musk.

Administrator NASA-e Jim Bridenstine nazvao je to "velikom noći za Sjedinjene Američke Države", prenosi Associed Press.

XS
SM
MD
LG