Dostupni linkovi

EU spremna Velikoj Britaniji dati dodatne garancije


Zastava EU u Londonu
Zastava EU u Londonu

Glavni evropski pregovarač za Bregzit (Brexit) Mišel Barnije (Michel Barnier) rekao je u objavljenom intervjuu da je Evropska unija (EU) spremna ponuditi Velikoj Britaniji dodatne garancije kako bi britanski parlament odobrio postignuti sporazum o Bregzitu.

"Možemo naći garancije koje bi potvrdile, razjasnile i garantovale dobru volju i dobru vjeru Evropljana, sa obavezama koje bi imale pravu pravnu snagu jer bi bile zajedničke. Radimo na tome dan i noć", naveo je Barnije za listove Ehos, Velt, Stampa i Mundo.

Prema njegovim riječima, ta uvjeravanja bi bila iznesena u "interpretativnom dokumentu", čiju formu bi tek trebalo definisati i koji bi bio pridružen sporazumu o razlazu i političkoj deklaraciji.

Barnije je izjavio da postoje "nerazumijevanja u vezi 'bekstopa'", instrumentu namijenjenom izbjegavanju povratka fizičke granice između Irske i britanske Sjeverne Irske poslije Bregzita.

"Neki u Velikoj Britaniji se plaše da Evropljani ne iskoriste 'bekstop' za vremenski neograničeno zadržavanje njihove zemlje u carinskoj uniji. To nije i nikada nije bila naša želja", naveo je on.

Britanski parlament je postignuti dogovor odbacio prije svega zbog "bekstopa" i zatražio da on bude ili vremenski ogrnaičen ili da London dobije pravo da ga jednostrano ukine.

XS
SM
MD
LG