Dostupni linkovi

Srbija: Vojna obuka za građane koji nisu odslužili vojni rok


Vežba pripadnika Vojske Srbije u Batajnici, 2017.

Nekoliko stotina građana starijih od 30 godina koji nisu odslužili vojni rok dobiće ove godine poziv za obuku kako bi stekli osnovna vojnička znanja, najavili su iz Ministarstva odbrane.

Cilj ove obuke je, kako navode u Ministarstvu, popunjavanje jedinica Vojske Srbije licima iz rezervnog sastava mlađih godišta i odgovarajuće specijalnosti.

Plavu kovertu Ministarstva odbrane dobio je ovih dana Miloš Injac iz Beograda. On kaže da ga je dopis iznenadio budući da, kako kaže, nije odslužio vojni rok jer je ta obaveza ukinuta 2011. godine.

„Ja sam u stvari dobio prekomandu u rezervni sastav. Tim prebacivanjem u rezervni sastav ja sam u obavezi da se pojavim kada me budu pozvali, ukoliko me budu pozvali, na tu takozvanu vojnu vežbu i na bilo koju drugu aktivnost koju Vojska može da donese prema Zakonu, a koja uključuje rezervni sastav”, kaže Injac.

Iz Ministarstva odbrane u saopštenju navode da se ove godine vrše redovna pozivanja za obuku rezervnog sastava građana od 30 do 35 godina i da je obuka planirana u maju i novembru.

Međutim, iz Ministarstva odbrane nisu precizirali šta tačno obuka podrazumeva.

„Obučavanje lica sastoji se iz osnovne obuke koja ima dve faze. Prva faza obuke traje 15 radnih dana i druga faza, specijalistička obuka, traje takođe 15 radnih dana. Celokupan proces obuke realizuje se tokom dve kalendarske godine (po 15 radnih dana u kalendarskoj godini)”, navodi se u saopštenju.

Lica iz rezervnog sastava koja su u radnom odnosu i pozvana su na obuku, kako se dalje navodi,

Zakonom o radu zaštićena su u smislu zadržavanja svih prava iz radnog odnosa, a njima će za vreme vršenja te obaveze Ministarstvo odbrane isplaćivati naknadu zarade u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozivanja, dok licu u rezervnom sastavu koje samostalno obavljaju delatnost, isplata naknade vrši se u visini osnovice od koje plaćaju doprinos za obavezno socijalno osiguranje.

Ministarstvo odbrane navodi da su ovakve obuke organizovane prvi put u oktobru 2018. godine, a da se građani pozivaju na obučavanje u skladu sa planovima i potrebama za popunom rezervnog sastava Vojske Srbije.

Obučavanje građana koji nisu odslužili vojni rok vrši se u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

XS
SM
MD
LG