Dostupni linkovi

Kureši: Rat Pakistana i Indije vodio bi međusobnom samouništenju


Indijska vojska patrolira uz pakistansku granicu
Indijska vojska patrolira uz pakistansku granicu

Pakistanski ministar spoljnih poslova Šah Mehmud Kureši izrazio je nadu da neće doći do sveopšteg rata između Pakistana i Indije.

"Nadam se da se to neće dogoditi. To bi značilo međusobno samouništenje. Pakistan nikad nije tražio eskaliranje situacije i nikada nije neprijateljski nastrojen", rekao je Kureši mreži CNN.

On je dodao da Pakistan neće dozvoliti da se njegova teritorija koristi za terorističke napade protiv bilo koga, uključujući Indiju.

Indijski ratno vazduhoplovstvo saopštilo je ranije da je izgubilo jedan MiG-21 u sukobu sa avionima Pakistana, dok je Islamabad izgubio jedan F-16.

Do sukoba je došlo nakon što su indijski avioni gađali teroristički kamp za obuku grupe "Džaiš-e-Mohamad" u pakistanskom dijelu Kašmira.

Istovremeno, Kureši je rekao da neće učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIK) u Abu Dabiju ovog vikenda, jer je njegov indijski kolega pozvan na taj događaj.

"Ja neću ići na sastanak ministara spoljnih poslova", rekao je Kureši pred parlamentom, dodajući da će interese Pakistana na tom skupu zastupati nižerangirani zvaničnici.

U međuvremenu, Pakistan će danas osloboditi zarobljenog indijskog pilota Abinandana Vartamana kao gest mira, rekao je premijer Imran Kan.

Indijska vojska pozdravila je ovaj potez Pakistana, koji je oborio dva indijska aviona i zarobio jednog pilota u najnovijoj eskalaciji sukoba oko spornog regiona Kašmira.

XS
SM
MD
LG