Dostupni linkovi

EU odbacila optužbe mađarske vlade


Mađarski premijer Viktor Orban i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, arhivska fotografija
Mađarski premijer Viktor Orban i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, arhivska fotografija

Evropska komisija dana je odbacila optužbe mađarske vlade da EU promoviše masovnu migraciju.

U zvaničnom odgovoru na optužbe vlade u Budimpešti, izrečene u kampanji preko bilborda, oglasa u novinama preko cele strane i pisma premijera Viktora Orbana mađarskim građanima pod nazivom "I vi imate pravo da znate šta Brisel sprema", Brisel se složio da građani zaista zaslužuju da znaju ali - "činjenice ne fikciju".

"Kampanja mađarske vlade iskrivljuje istinu i nastoji da naslika mračnu sliku tajnog plana da se podstakne veća migracija u Evropi. Istina je da nema zavere," navela je Evropska komisija i dodala da želi tačku po tačku da ispravi te netačne navode.

Komisija je navela da ne planira da uvede obavezne kvote za naseljenje migranata i da radi vrlo naporno da prekine trgovinu ljudima.

EU je takođe opovrgla tvrdnju da Brisel želi da oslabi pravo država članica da brane svoje granice navodeći da EU podržava i ne minira zaštitu granica.

Oko tvrdnje da EU želi da olakša imigraciju upotrebom migrantskih viza, navodi se da Evropska komisija ima nula planova da uvede humanitarne vize.

Osvrćući se na tvrdnju da EK hoće da daje još više novca organizacijama koje podržavaju imigraciju navodi se da Komisija ne radi ni sa jednom organizacijom koja olakšava neregularnu migraciju.

O tvrdnji da Komisija želi da pokrene pilot projekte za imigraciju sa afričkim zemljama navodi se da države članice dobrovoljo odlučuju da li žele da prime stručnu legalnu migraciju.

Takođe se odbacuje tvrdnja da Komisija želi da smanji finansiranje zemljama koje se protive migraciji navodeći da finansiranje EU ni na koji način nije povezano sa podrškom migraciji ili protivljenjem migraciji.

Na kraju teksta se ukazuje da je EU projekat koji su stvorile zemlje članice, od kojih je svaka odlučila jednostrano i demokratski da je to put kojim želi da ide, uključujući i Mađarsku.

"Svaka od tih zemalja članica, uključujući Mađarsku preuzima i odgovornost i zasluge za odluke koje su kolektivno donete", navodi se u tekstu.

U Orbanovoj izbornoj kampanji mađarska vlada poslala je građanima pismo u kome ih premijer upozorava da "briselske birokrate žele da slome otpor zemalja koje se protive imigraciji".

Zemlja je oblepljena plakatima na kojima je slika predsednika Evropske komsije Žan-Kloda Junkera a iza njega slika filantropa i milijardera jevrejsko-mađarskog porekla Džordža Soroša pod sloganom "Vi imate takođe pravo da znate šta Brisel sprema".

Spor je izbio tri meseca pred evropske izbore.

XS
SM
MD
LG