Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ambasador Skat: I Amerika je bila na pogrešnoj strani istorije


Kajl Skat

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat obratio se u sredu u „Sava“ centru publici 47. filmskog festivala FEST, koji je u toku u Beogradu, pred samu premijeru Oskarom nagrađenog filma „Zelena knjiga“ („Green book“) reditelja Pitera Farelija (Petera Farrelly).

Navodeći da film govori o dobu kada je segregacija bila američka stvarnost, Skat je podvukao:

„Hoteli, restorani, škole, bioskopi, pozorišta i autobuske stanice, čak i fontane, crkve i groblja, bili su podeljeni na bazi boje kože. To je zaista bilo doba u kom je Amerika bila na pogrešnoj strani istorije“, naveo je Skat.

Podsetimo, prošle sedmice Skat je izazvao burne reakcije predstavnika vlasti u Srbiji, nakon što je objavio tvit u kome je naveo da je Srbija u pogledu stava koji je zauzela prema dešavanjima u Venecueli na „pogrešnoj strani istorije“.

Naziv filma „Zelena knjiga“ insipirisan je istoimenim priručnikom za Afro-amerikance korišćen šezdesetih godina prošlog veka, kao upustvo gde su poželjni a gde ne na tlu SAD.

„Kroz bioskop i film, dobijamo bolje uvid u naš svet, naše društvo i ljudske drame koje su u srcu političke realnosti“, kazao je Skat, ističući da se Amerika i danas bori sa nekim od pitanja prikazanih u ovom filmskom ostvarenju.

XS
SM
MD
LG