Dostupni linkovi

Šefica diplomatije EU pozvala Pakistan i Indiju na uzdržanost


Srušeni indijski avion u Pakistanu

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je danas Indiju i Pakistan na "najveću uzdržanost", nakon obnovljenih tenzija izmedju te dve zemlje.

"Očekujemo od obe zemlje da pokažu najveću uzdržanost i izbegnu svaku novu eskalaciju" tenzija, navodi se u saopštenju Federike Mogerini objavljenom na sajtu EU.

Prema njenim rečima, neophodna je obnova diplomatskog kontakta na političkom nivou kao i primena hitnih mera. Tenzije izmedju Indije i Pakistana bi mogle da imaju "ozbiljne i opasne posledice za obe zemlje kao i za ceo region", upozorila je šefica evropske diplomatije.

Mogerinijeva je rekla da terorizam nikada ne može da bude opravdan i dodala da je nedavno razgovarala s pakistanskim zvaničnicima o nastavku borbe protiv terorizma.

Vlasti u Indiji i Pakistanu saopštile su danas da su oborile "neprijateljske" avione. Obe vlade su takodje navele da žele da izbegnu eskalaciju tenzija.

Indija je juče sprovela napad na vojnu bazu u Pakistanu, gde smatra da se nalaze ekstremisti grupe Džais-e-Muhamed. Tenzije su već postojale od 14. februara posle samoubilačkog napada u indijskom delu Kašmira gde je stradalo nekoliko desetina ljudi.

"EU će ostati u kontaktu sa zvaničnicima obe zemlje i nastavlja da prati situaciju", dodala je Mogerinijeva.

Konflikti zbog Kašmira izmedju Pakistana i Indije traju poslednjih 60 godina, a indijski deo Kašmira je poprište čestih napada islamskih ekstremista.

XS
SM
MD
LG