Dostupni linkovi

Ministar vanjskih poslova: Potreban susret Trumpa i Madura


Nicolas Maduro, osporavni predsjednik Venecuele
Nicolas Maduro, osporavni predsjednik Venecuele

Venecuelanski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza je u srijedu izjavio pred Vijećem za ljudska prava Ujedinjenih nacija da osporavni predsjednik Venecuele, Nicolas Madruro i američki predsjednik Donald Trump treba da se susretnu i pokušaju da, kako je rekao, "nađu zajedničke osnov i objasne međusobne razlike".

U momentu njegovog obraćanja Vijeću UN u Ženevi, desetine zapadnih izaslanika napustilo je salu, a Arreaza je ponovio da Sjedinjene Države pokušavaju da zbace vladu Nicolasa Madura.

Rekao je i da je njegova zemlja izgubila 30 milijardi dolara sredstva zbog "konfiskacije" od novembra 2017. godine, uključujući i one državne naftne kompanije Citgo.

Venecula spada među najvećim proizvođačima nafte na svijetu, ali je zbog lošeg upravljanja državom od dolaska Madura na vlast 2013. zemlja zapala u duboku ekonomsku i humanitarnu krizu, što njegova vlada pak negira.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicioni lider i predsjednik Nacionalne Skupštine, Juan Guiado se 23. januara samoproglasio za prijelaznog predsjednika Venecuele. Prvo su ga priznale SAD, potom i više latinoameričkih, te veći broj država EU.

Madura pak podržavaju Rusija, Kina, Turska i još nekoliko država. Rusija i Kina su posljednjih godina značajno investirale u Venecuelu i posjeduju veliki dio duga te zemlje u različitim oblicima.

U međuvremenu je na poziv Guaida, humanitarna pomoć za Venecuelu stigla na granice Brazila i Kolumbije, ali je uz nasilje i nerede u kojima je poginulo više destina ljudi Madurova vlada spriječila ulazak humnitarne pomoći.

Guaido se u međuvremenu u Bogoti susreo sa potpredsednikom SAD Mike Penceom, koji je mu je iskazao punu podršku Amerike.

Ranije, na današnjem forumu UN u Ženevi, savjetnik kolumbijskog predsjednika Ivana Duquea pozvao je na akciju za okončanje humanitarne krize i usmjeravnju ka političkoj tranziciji koja će voditi do slobodnih izbora.

XS
SM
MD
LG