Dostupni linkovi

Netanjahu Putinu: Naši odnosi su sprečili sukob armija


 Benjamin Netanjahu i Vladimir Putin
Benjamin Netanjahu i Vladimir Putin

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je danas predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u Moskvi da su veze između dve zemlje sprečile sukob njihovih vojski i da su "doprinele bezbednosti u regionu".

Netanjahu, koji je danas doputovao u kratku posetu Moskvi, rekao je da se 11 puta sastao s Putinom od septembra 2015. godine, preneli su izraelski mediji.

Izraelski lider je ocenio da najveća pretnja u regionu potiče od Irana i da je Izrael odlučan da nastavi svoje napade kako bi sprečio da se Teheran vojno učvrsti u Siriji.

Izražavajući dobrodošlicu Netanjahuu, Putin je prihvatio poziv da dodje u posetu Izraelu, na ceremoniju povodom podizanja jerusalimskog spomenika žrtvama i preživelima opsade Lenjingrada u Drugom svetskom ratu, rekavši da je sveto sećanje na one koji su poginuli tamo i u tom ratu.

Očekivalo se da dvojica lidera razgovaraju o regionalnim pitanjima, situaciji u Siriji i jačanju bezbednosne koordinacije.

To je njihov prvi zvanični sastanak otkako je u septembru sirijska protivvazdušna odbrana greškom oborila ruski izvidjački avion za vreme izraelskog napada.

Pogibija 15 ruskih vojnika u tom incidentu izazvala je ozbiljnu napetost izmedju Rusije i Izraela i dovela u pitanje slobodu izraelske akcije u susednoj Siriji.

Netanjahuov kabinet je posle toga bezuspešno pokušavao da organizuje sastanak s Putinom u Parizu u novembru, na skupu povodom 100 godina od kraja Prvog svetskog rata. Njih dvojica su razgovarala kratko na marginama tog skupa.

"Naravno, diskutovaćemo detaljno s predsednikom Putinom kako bismo osigurali koordinaciju ruske vojske i izraelskih snaga na način da sprečimo napetost i sukobe izmedju njih", rekao je Netanjahu pre današnje posete.

On je to označio glavnim ciljem svog putovanja u Moskvu.

"S naše tačke gledišta, razgovori će se fokusirati na načine da se spreči Iran da pusti korenje u Siriji, da sprečimo zemlju koja otvoreno kaže da je njen cilj da nas uništi", najavio je izraelski premijer.

On je ocenio da su bilateralni odnosi s Rusijom odlični zahvaljujući tome što u Izraelu živi više od milion ljudi koji govore ruski i koji su mnogo doprineli Izraelu, donoseći rusku kulturu.

Pomenuo je i turizam i dodao da oko 400.000 Rusa posećuje Izrael svake godine, a da oko 200.000 Izraelaca godišnje putuje u Moskvu.

Netanjahu će se u toku dana vratiti u Izrael. Prvobitno je bilo planirano da se vrati sutra, ali je skratio posetu jer se očekuje da vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit ove nedelje objavi da li će protiv njega podići optužnicu za korupciju.

Bilo je planirano da se izraelski premijer sastane s Putinom prošle nedelje u četvrtak, ali je put odložen zbog izborne kampanje pred opšte izbore u Izraelu u aprilu.

XS
SM
MD
LG