Dostupni linkovi

BiH usaglasila jedinstvenu trasu autoputa Sarajevo - Beograd


Autoput u BiH, ilustrativna fotografija

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je, nakon sastanka sa nadležnim ministrima u BiH u vezi sa ponudom Turske za izgradnju mreže autoputeva u BiH, izjavio da je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima.

Dodik je rekao da će ta trasa biti formalno ucrtana u kartu BiH u narednim danima kako bi na Predsjedništvu BiH mogli to prihvatiti kao jedinstven prijedlog, nakon čega će biti upućen Turskoj na dalje odlučivanje.

"Zahvaljujući naporima svih, usaglasali smo da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde", rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da će se sve to uklopiti u ono što se već radi u bh. entitetu Republika Srpska.

"Ovo je veliki investicioni poduhvat. Preliminarno se govori o tri milijarde eura, sa nekoliko desetina tunela, mostova... Bilo je neophodno da utvrdimo jedinstvenu trasu", naveo je Dodik.

On je zahvalio ministrima što su dali doprinos za kvalitetan sastanak.

"Ukoliko trasa od Gradiške preko Doboja dalje prema Sarajevu, Višegradu, Nišu i Srbiji bude stavljena u funkciju u profilu autoputa, put od Ljubljane do Soluna bio bi kraći za 200 kilometara i tu je ta razvojna šansa. Države moraju da prave puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim putevima odlaze. Moramo da pravimo autoputeve", poručio je Dodik.

XS
SM
MD
LG