Dostupni linkovi

Teofilu Pančiću nagrada 'Tanja Petrović'


Teofil Pančić

Novinar nedeljnika "Vreme", koji je i kolumnista Radija Slobodna Evropa, Teofil Pančić dobitnik je nagrade Fondacije "Tanja Petrović" za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, saopštio je Upravni odbor (UO) Fondacije.

"Čak i kada piše o politici, on piše o kulturi, u recenzijama knjiga govori nam o trenutku u kom živimo, u pozorišnim kritikama podseća nas šta se nalazi iza kulisa, kada objašnjava neki fenomen, razobliči nas kakvi jesmo", stoji u obrazloženju UO Fondacije.

Za Pančića, ističe se u saopštenju UO, kultura je polazište sa kojeg se svet oko nas posmatra i definiše.

"On govori kao što i piše - jasno, direktno, utemeljeno, pametno. Kada za sto godina neko bude hteo da zna šta se događalo, čitalo ili pisalo na ovim prostorima, najtačnije opise moći će da nađe baš u Teofilovim rečima", navedeno je u obrazloženju.

Zbog izuzetnog angažmana i kvalitetnog programa, specijalnu plaketu za entuzijazam Fondacija ove godine dodeljuje mladim organizatorima Bašta festa u Bajinoj Bašti.

Fondacija je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović koja je kao novinarka, urednica i autorka u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju.

Pančiću će nagrada biti uručena 28. februara u Jugoslovenskoj kinoteci.

XS
SM
MD
LG