Dostupni linkovi

Izbori u Moldaviji: Izjednačene proruske i prozapadne stranke


Izbori u Moldaviji

Opozicione proruske i vladajuće prozapadno orijentisane stranke izjednačene su poslije jučerašnjih izbora u Moldaviji, pokazuju inicijalni rezultati koje je objavila izborna komisija nakon prebrojavanja više od trećine glasova.

Proruska Socijalistička partija i vladajuća prozapadna Demokratska stranka dobile su po oko 30 odsto glasova, a malu prednost imaju socijalisti.

Ovaj rezultat smatra se za uspjeh lidera socijalista Igora Dodona, koji je napopularniji političar u zemlji, prenijela je agencija DPA.

Sa druge strane, ovo je neuspjeh za vođu demokrata Vladimira Plahotnjiuca, najbogatijeg čovjeka u Moldaviji, koga Moskva optužuje za kriminalne aktivnosti.

Prozapano orijentisana koalicija na čelu sa demokratama imala je većinu u parlamentu u prethodne četiri godine.

Glavna pitanja za suparničke političke stranke u Moldaviji, jednoj od najsiromašnijih zemalja u Evropi, jesu integracije sa EU i savez sa Rusijom.

Jedan od najvećih problema u zemlji je korupcija, a mnogi državljani Moldavije rade u inostranstvu, u EU ili u Rusiji, u potrazi za boljim životom.

Juče je bilo izvještaja o neregularnostima tokom glasanja, a obje strane se međusobno optužuju za plaćanje građanima za glasove.

XS
SM
MD
LG