Dostupni linkovi

Dačić: Srbija posvećena borbi protiv organizovanog kriminala


Današnji izazovi za ličnu i kolektivnu bezbednost su veliki: Ivica Dačić
Današnji izazovi za ličnu i kolektivnu bezbednost su veliki: Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Daćić rekao je da su Srbija i sve njene institucije veoma posvećene borbi protiv organizovanog kriminala u svakom njegovom vidu ukazujući da je stabilnost Srbije nešto na čemu insistiraju vlada i predsednik zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić je u govoru na predstavljanju projekta u oblasti transnacionalnog kriminala američke nevladine organizacije "Krajm stopers global solušens" (Crime Stoppers Global Solutions) rekao da smatra da iskustvo i reputacija te organizacije mogu da pomognu Srbiji u izazovima sa kojima se suočava u borbi protiv prekograničnog kriminala.

"Uveren sam da će ovaj projekat biti način da ostvarimo zajednički cilj, a to je bezbedna zajednica u kojoj je bavljenje kriminalom veliki i neisplativ rizik", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je Srbija svesna da je područje ovog regiona bilo područje konflikta i samim tim i dalje nestabilno i podložno rizicima, ali je dodao i da su u Srbiji svesni da bez političke i bezbednosne stabilizacije ne može da se očekuje ni ekonomski napredak koji je i Srbiji i čitavom njenom okruženju neophodan.

Borba protiv kriminala ili za umirivanje srpske javnosti?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

"Upravo je stabilnost Srbije nešto na čemu insistira Vlada kojoj pripadam i to je politika koju vodi i naš predsednik (Aleksandar) Vučić, jer kao cilj imamo razvijenu, modernu i uspešnu Srbiju, u kojoj će se njeni građani osećati bezbedno i spokojno", rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da su Srbija i Balkan bili tradicionalno frekventni koridori za trgovinu narkoticima, ljudima i robom svake vrste.

"Nekada smo se pred tim izazovima povlačili, urušavajući temelj naše državne stabilnosti, ali uspevali smo da pokažemo i da se sa njima možemo uspešno boriti i izboriti", rekao je Dačić.

On je rekao da su današnji izazovi za ličnu i kolektivnu bezbednost veliki i da se bez saradnje svih, i države i građana sa njima ne može izboriti.

Dačić je rekao da je na nedavnom skupu koalicije zemalja koje se bore protiv ekstremističke Islamske države (Daeš), održanom u Vašingtonu govorio o opasnosti islamskog ekstremizama za stabilnost i bezbednost Balkana.

"Neka područja u našem regionu, a posebno Кosovo i Bosna i Hercegovina, nažalost, jedni su od većih regrutnih centara za borce koji odlaze na Bliski istok da se bore na strani DAEŠ-a", rekao je Dačić.

Ministar je dodao da će se mnogi od njih sa fronta vratiti kući i doneti sa sobom "virus ekstremizma" koji je, kako je rekao, na području kao što je Balkan više nego zapaljiv.

XS
SM
MD
LG