Dostupni linkovi

Papa obećava da će se suprotstaviti zlostavljačima dece


Nijedno zlostavljanje ne sme se više nikada prikrivati niti nipodaštavati: papa Franja

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja zatvorio je u nedelju samit o sprečavanju svešteničkog seksualnog zlostavljanja obećanjem da će se suprotstaviti napasnicima s "gnevom Boga", okončati zataškavanja njihovih nadređenih i dati prioritet žrtvama tog "drskog, agresivnog i destruktivnog zla".

"Nijedno zlostavljanje ne sme se više nikada prikrivati (kao što se činilo u prošlosti) niti nipodaštavati", izjavio je papa Franja.

U svom zaključnom govoru poglavar Rimokatoličke crkve je posebno insistirao na zastranjenju pojedinih pripadnika klera "koji su postali instrument u rukama Sotone".

"U zlostavljanju vidimo ruku zla koja ne štedi čak ni dečju nevinost", rekao je Papa.

"Ti užasni zločini moraju nestati s lica zemlje. Mnoge žrtve skrivene u porodicama i raznim društvenim sredinama to zahtevaju od nas“, zaključio je Papa.

Veliki deo svog izlaganja papa je posvetio statističkim podacima o zločinima polnog zlostavljanja u svetu na svim društvenim nivoima, posebno u porodici, školama, sportskim društvima.

Kada je riječ o konkretnim potezima poglavar Katoličke crkve zatražio je jačanje naputaka koje biskupske konferencije širom sveta treba da sprovode.

Predsednike 114 biskupskih konferencija Papa je pozvao na "konkretan" rad tako što im je već 21. februara podelio smernice postupanja koje sadrže 21 tačku.

Sveštenik Federiko Lombardi objavio je u nedelju da će Vatikan u bliskoj budućnosti usvojiti novi zakon koji će se odnositi i na Rimsku kuriju, papin administrativni aparat.

Verodostojnost Katoličke crkve, već ozbiljno potkopana brojnim aferama, dodatno je narušena u 2018. godini otkrićem novih skandala u Čileu, Sjedinjenim Državama i u Nemačkoj.

XS
SM
MD
LG