Dostupni linkovi

Moskva: Marš sećanja za ubijenog opozicionara


Detalj sa Marša za Njemcova iz 2017. godine
Detalj sa Marša za Njemcova iz 2017. godine

Marš u čast lidera ruske opozicije Borisa Njemcova, ubijenog 2015. godine, održan je u nedelju u više gradova Rusije.

Šetnju u Moskvi organizovalo je više opozicionih pokreta i političkih organizacija, među kojima su Pokret „Solidarnost“, stranka PARNAS, Jabloko, Građanska inicijativa, Partija promene, kao i predstavnici Fonda za borbu protiv korupcije Aleksej Navaljni.

UŽIVO: Marš za Njemcova u Moskvi

Organizatori marša u Moskvi ranije su najavili da će na okupljanju podsetiti na neke od citata Borisa Njemcova, koji su, kako kažu, i dalje aktuelni.

„Želimo da ovaj marš bude nastavak njegovog posla. Naravno da nam je uspomena na Borisa veoma važna, i još uvek nam nije lako da prihvatimo da on nije sa nama, ali sećanje nije samo u pamćenju, nego i u tome da radite nešto“, izjavila je za ruski servis Radija Slobodna Evropa Nadežda Mitjuškina, iz organizacije marša.

Organizatori moskovskog okupljanja rekli su da su imali problema da dogovore skup sa vlastima glavnog grada koje su tražile da se ruta šetnje značajno skrati, ali na koncu je postignut kompromis.

Osim u glavnom gradu Rusije, Marš za Njemcova organizovan je i u Sankt Peterburgu, u sverozapadnoj Rusiji, Voronježu, na jugozapadu zemlje, i Jaroslavlju (250 km severoistočno od Moskve).

Ruski opozicionar i kritičar vlasti Boris Njemcov ubijen je februara 2015. godine u centru Moskve.

Sud u Mokvi je jula 2017. godine osudio petoricu Čečena za ubojstvo Njemcova i odredio im dugogodišnje zatvorske kazne.

Porodica i prijatelji smtaraju da je ubistvo naređeno s višeg položaja, te smatraju da će pravda biti zadovoljena kada se otkriju i kazne nalogodavci.

XS
SM
MD
LG