Dostupni linkovi

Moravjecki: Desetine hiljada Poljaka pomagale Jevrejima


Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da je među Poljacima bilo "pojedinačnih zločinaca, kao u svakom narodu", ali da ta zemlja neće prihvatiti nikakva uopštavanja o učešću poljske nacije i Poljaka u nacističkim zločinima.

Posle izbijanja nove diplomatske krize između Izraela i Poljske, Moravjecki je rekao za izraelski list Harec da je duboko povređen izjavama vršioca dužnosti izraelskog ministra spoljnih poslova Izraela Kaca koji je ocenio da su "Poljaci usisali antisemitizam sa majčinim mlekom".

Moravjecki je potvrdio da je ta rečenica razlog što je otkazao učešće Poljske na samitu Višegradske grupe, planiranom za početak ove nedelje u Jerusalimu, dodavši da su "desetine hiljada Poljaka, možda i više, pomagale jevrejskoj braći".

On je pomenuo da je Memorijalni centar Jad Vašem u Jerusalimu priznao 6.800 Poljaka kao pravednike među narodima, ali da se misli da je broj Poljaka koji su spasili Jevreje, iako su bili u smrtnoj opasnosti, veći.

"Nemam problema kada neko pomene činjenicu da je za vreme okrutnog, zlog, dehumanizujućeg rata bilo pojedinačnih zločinaca u mojoj zemlji - očigledno ih je bilo kao u svakom narodu, ali kada koristite te stereotipe da je ’svaki Poljak sisao antisemitizam iz majčinih grudi' to je ravno rasizmu", rekao je poljski lider.

Dodao je da mu se uvreda izraelskog ministra "činila potpuno neverovatnom".

"Takve reči mogao bi da koristi radikalni ekstremista, a ne ministar spoljnih poslova", rekao je Moravjecki i dodao da razume da za vreme izborne kampanje neki političari teže da budu na naslovnim stranama.

Govoreći o antisemitizmu u Poljskoj, ocenio je da on postoji ali da je na sreću marginalan i citirao nedavni izveštaj Evropske agencije za fundamentalna prava da je njegova država "jedna od nekoliko zemalja EU gde se broj antisemitskih akata smanjuje, dok smo u mnogim drugima svedoci zbrinjavajućeg razvoja događaja".

"Dopustite da naglasim ponovo: Ta kuga je marginalna u Poljskoj", rekao je poljski premijer i izrazio žaljenje što deluje da je antipolonizam pozicija jednog od najviših izraelskih zvaničnika.

Rekao je i da misli da ne postoji duboka kriza između Poljske i Izraela i da je njegova vlada proizraelska više od mnogih drugih u EU i UN.

XS
SM
MD
LG