Dostupni linkovi

U Podgorici potpisan dokument za finansiranje čiste energije Balkana


EU za čistu energiju na Balkanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

U Podgorici je potpisan dokument na osnovu kojeg će međunarodnim finansijskim institucijama (Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka i Fond KfW) biti omogućeno dodatno finansiranje prelaska država Zapadnog Balkana na čistu energiju.

Evropski komesar Johanes Han je na otvaranju Ministarskog sastanka na niovu regiona podsjetio da se politika Evropske unije u oblasti energije oslanja na Sporazum o klimatskim promjenama iz Pariza koji podrazumijeva smanjenje potrošnje energije za 25 posto i emisije gasova sa efektom staklene bašte do 40 posto, sa rokom do 2030. godine.

Han je rekao da je jedan od ključnih načina da se do tog cilja dođe prelazak na čiste izvore energije.

"Ciljevi su da se smanji potrošnja energije i da se smanje efekti staklene bašte. Prvi cilj energetske sigurnosti je da je vašim zemljama potrebna manja količina energije. Sprovedena je značajna studija, koja pokazuje da je moguće godišnje uštedjeti 2,5 milijarde eura. Do 2040. godine polovina električne energije će dolaziti iz obnovljivih izvora, što je ambiciozan cilj", naveo je Han", naveo je Han.

Naglasio je da postoje planovi za nove hidroelektrane u regionu.

"Identifikovali smo 140 projekata, nije moguće sprovesti ih sve. Obaveza je da se rehabilituju postojeće elektrane, kako bi hidroenergija bila dostavljena mreži. Ako razmatramo izgradnju novih elektrana, postoje dijelovi regije gdje hidroelektrane nije moguće graditi bez oštećenja ekosistema. Ukoliko se nastavi sa ovim procesima, treba da se uspostavi procjena uticaja na životnu sredinu. Regionalna dimenzija je ključ za tranziciju ka čistoj energiji", rekao je Han.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je da će Crna Gora premašiti ambiciozni plan udjela obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji do 2020. godine kao i da neće odustati od ustavnog koncepta ekološke države.

"Pitanje ekonomskog razvoja neodvojivo je od razvoja energetike, a energetika, kao strateška grana, podrazumijeva dobro promišljen i dugoročan plan. Srećom, zemlje Zapadnog Balkana i u ovom, krucijalno važnom poslu, imaju za partnera globalnog lidera. Evropska unija već decenijama postavlja standarde po pitanju održivog razvoja i čiste, klimatski neutralne energetike", istakao je Marković.

Evropskog komesara Johanesa Hana u petak će primiti predsjednik Vlade Duško Marković i potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku Zoran Pažin.

I predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primiće u četvrtak komesara Hana, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori, dogovorenoj polovinom januara.

XS
SM
MD
LG