Dostupni linkovi

'Konstruktivan sastanak' May i Junckera u Briselu


Theresa May i Jean-Claude Juncker
Theresa May i Jean-Claude Juncker

Britanska premijerka Theresa May i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavili su da su imali "konstruktivan sastanak" i da planiraju da se sastanu još jednom do kraja mjeseca da procijene napredak u razgovorima oko Brexita.

Očekivanja nisu bila velika uoči ovog njihovog susreta, najnovije runde razgovora o Brexitu.

U njihovoj zajedničkoj izjavi poslije sastanka ne pominju se nikakve promjene postignutog sporazuma o razlazu Velike Britanije i EU.

May od Brisela traži izmjenu sporazuma pošto ga je britanski parlament odbacio. Međutim, pominju se mogući "alternativni aranžmani" i promjene u deklaraciji o budućim odnosima kao potencijalne opcije.

Ranije danas, kod kuće u Londonu, May je doživjela još jedan u nizu poraza kada su njene torijevce napustila tri poslanika.

Oni su podnijeli ostavku i pridružili se novoj centrističkoj grupi. Anna Soubry, Heidi Allen i Sarah Wollaston podnijeli su ostavke i pridružili se osmorici bivših laburističkih poslanika koji su u ponedjeljak napustili stranku Jeremy Corbina i formirali novu alijansu u parlamentu koju su nazvali Nezavisna grupa.

Riječ je o stranačkom napuštanju manjeg broja zakonodavaca u parlamentu kojeg čini 650 poslanika, ali predstavlja najveći potres u decenijima unazad dugoj tradiciji britanski političkih stranka.

Datum za izlazak Britanije iz EU, 29. mart se približava a dogovora oko sporazuma kojeg je May krajem novembra utvrdila sa Briselom, ni na vidiku.

Evropska unija uporno ponavlja da neće biti novih pregovora, niti otvaranja već utvrđenog sporazuma, dok May kod kuće poručuju da neće podržati njen dogovor dok ne bude novog aranžmana za takozvanu "backstop" zaštitnu mjeru, predviđenu na granici između Republike Irske koja je članica EU i Sjeverne Irske koja je dio Britanije.

Postoje ozbiljna strahovanja da bi novo uvođenje graničnih kontrola obnovilo decenijama dugo nasilje u toj oblasti, okončano sporazumom "Dobri petak" iz 1998., a sa druge strane i strahovanja tvrdih Brexitera, da bi ukoliko naknadno ne bude postignut poseban trgovinski sporazum između Britanije i EU, Ujedinjeno Kraljevstvo ostalo u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu evropskog bloka.

XS
SM
MD
LG