Dostupni linkovi

Microsoft: Evropske NVO na meti hakerske grupe povezane sa Rusijom


Microsft, svjetski softwarski gigant saopštio je da je otkrio seriju sajber napada hakera povezanih sa Rusijom čija su meta bile demokratske institucije, think-thankovi i nepfofitne neveladine organizacije u Evropi, naglašavajući opasnost od mogućeg miješanja u majske izbore za Evropski parlament.

Kako su naveli iz Microsofta, napadi su se dogodili u periodu između septembra i decembra, a mete su bile zaposljni z Njemačkom savjetu za vanjske poslove, potom evropske kancelarije Aspen instituata i German maršal fonda, objavljeno je na web sajtu kompanije.

Navodi se da su aktivnostima targetirani nalozi više od 100 zaposlenih u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumuniji i Srbiji. Napadi su otkriveni preko Microsoftovog objavještajnog centra za prijetnje i Jedinice za digitalni kriminal, saopštila je kompanija.

Mnogi napadi potiču od Strontiuma, jedne od najstarijih grupa za sajber špijunažu, koje je ranije povezivana sa ruskom vladom.

Strontium je takođe poznat pod imenima APT28, Fancy Bear, Sofancy i Pawn Storm sve u zavisnosti kako ih etiketiraju različite bezbjednosne firme i vladini zvaničnici.

Firma za sigurnost CrowdStrike navodi da ova grupa sarađuje sa ruskom vojnom obavještajnom službom, poznatom pod imenom GRU.

Microsoftova služba za sigurnost AccountGuard (Čuvar naloga) će biti proširena na 12 novih tržišta u Evropi uključujući iu Njemačkpj, Francuskoj i Španiji, da bi pomogli korisnicima u obezbjeđivanju naloga, navela je kompanija.

Microsoftova služba će takođe biti dostupna u Švedskoj, Danskoj, Holandiji, Finskoj, Estoniji, Latviji, Litvaniji, Portugaliji i Slovačkoj.

Objava internet giganta stiže u momentu kada se zavničnici EU pripremaju za pokušaje uplitanja uoči majskih izbora za Evropski parlament, na kojima se očekuje da će desničarske stranke ostvariti značajan uspjeh.

XS
SM
MD
LG