Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Razgovarali Dodik i novi američki ambasador u BiH


Eric George Nelson i Milorad Dodik u Predsjedništvu BiH, Sarajevo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je izrazio zahvalnost za dosadašnju podršku SAD-a te iskazao uvjerenje da će se bilateralni odnosi dvije zemlje u budućnosti razvijati na obostranu korist.

Predsjedavajući Dodik je informisao ambasadora Nelsona o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH , procesu uspostave vlasti, te o regionalnoj saradnji.

Istakao je da je budućnost BiH u EU i da su intenzivirane aktivnosti na pripremi dodatnih odgovora na Upitnik EK, koji bi mogli biti dostavljeni u narednim danima.

Predsjedavajući Dodik je kazao da u BiH nema konsezusa o članstvu u NATO-u, ali da BiH aktivno učestvuje u Partnerstvu za mir. Također je naglasio da BiH, koristeći instrumente Individualnog partnerskog programa, sprovodi neophodne reforme. Razgovarano je i o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama u svijetu.

Predsjedavajući Dodik je kazao da će BiH i dalje biti dio koalicije za borbu protiv terorizma.

Ambasador Eric George Nelson je kazao da SAD i BiH imaju dobre bilateralne odnose i da će SAD podržavati sve aktivnostiBiH u cilju ispunjavanja uslova za kandidatski status u EU. Istakao je da će tokom svog mandata raditi na unapređenju prosperiteta, sigurnosti i poštovanja vladavine prava za dobrobit svih građana BiH.

Na kraju susreta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poželio je uspjeh u radu ambasadoru SAD-a Ericu Georgeu Nelsonu.

XS
SM
MD
LG