Dostupni linkovi

Pariz poručio Trumpu: Nećemo prihvatiti francuske militante


Militanti "Islamske države"

Francuska za sada neće reagirati na poziv predsjednika SAD-a Donalda Trumpa (Tramp) saveznicima u Europskoj uniji (EU) da prihvate stotine boraca povratnika iz Sirije, izjavila je francuska ministrica pravosuđa Nicole Belloubet (Nikol Belobet).

Ona je za francusku televiziju France 2 rekla da će Francuska pojedinačno razmatrati slučajeve povratnika.

"Postoji novi geopolitički kontekst, uslijed povlačenja SAD-a iz Sirije. Za sada ne mijenjamo svoju politiku i ne reagiramo na Trumpove zahtjeve", istakla je Belloubet.

Borci koje podržavaju SAD planiraju zauzeti i posljednju enklavu u Siriji koja je pod kontrolom "Islamske države", a Trump je u subotu, 16. veljače, pozvao Francusku, Veliku Britaniju i Njemačku da prihvate povratak 800 zarobljenih militanata, kako bi im se u tim zemljama sudilo.

Trump je obećao da će povući američku vojsku iz Sirije nakon teritorijalnog poraza "Islamske države", što je izazvalo zabrinutost Francuske i drugih europskih zemalja da bi militanti mogli pobjeći iz tih država i pokušaju se vratiti u zemlje iz kojih vode porijeklo.

Francuske vlasti odbijaju prihvatiti islamističke militante i njihove supruge, koje je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian (Žan-Iv le Drijan) nazvao neprijateljima nacije kojima bi se trebalo suditi u Siriji ili Iraku.

Međutim, ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner (Kristof Kastaner) izavio je krajem prošlog mjeseca da je mogućnost povlačenja SAD-a iz Sirije natjerala Francusku da se pripremi za povratak desetaka francuskih militanata koji su u zarobljeništvu kurdskih organa koje podržava Washington.

Pariz već radi na tome da prihvati maloljetnike, na bazi pojedinačnih slučajeva.

Vojni i diplomatski izvori priopćili su da kurdske Sirijske demokratske snage u sjeveroistočnoj Siriji kao zarobljenike drže oko 150 francuskih državljana, među kojima je 50 odraslih osoba.

Trumpov poziv hladno je dočekan i u Njemačkoj, čije su vlasti rekle da Berlin može prihvatiti borce "Islamske države" samo ukoliko osumnjičeni imaju konzularni pristup.

Roditelji bosanskog militanta sa sirijskog ratišta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
Od stranih ratišta do rešetaka Zenice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

XS
SM
MD
LG