Dostupni linkovi

Pakistan dodeluje saudijskom princu najviše civilno odlikovanje


Pakistanski premijer Imran Kan (desno) i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, Islamabad
Pakistanski premijer Imran Kan (desno) i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, Islamabad

Saudijski princ prestolonaslednik Muhamed bin Salman u poseti Pakistanu, danas će dobiti najviše civilno odlikovanje zemlje pre nego što nastavi azijsku turneju tokom koje će posetiti Indiju i Kinu.

Princ, čiji je međunarodni ugled oslabljen skandalom posle ubistva novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, primiće odlikovanje od predsednika Pakistana Arifa Alvija.

Salman, koji je sinoć doputovao u Pakistan, potpisao je niz investicionih sporazuma o saradnji u poljoprivredi, petrohemiji i drugim oblastima. Procenjuje se da su ti ugovori vredni oko 20 milijardi dolara.

Poseta saudijskog princa Pakistanu dolazi u svetlu tenzija u regionu. Indija i Iran optužuju Pakistan da podržavaju pobunjeničke grupe uključene u nedavne napade na njihovim teritorijama.

Salman tokom dana putuje u Indiju, gde će se sastati s premijerom Narendrom Modiju a u Kini će biti u četvrtak i petak.

Salmanova poseta Aziji dolazi pet i meseci od ubistva Kašogija, kritičara saudijskih vlasti. Rijad koji je prvobitno negirao ubistvo, kasnije je dao nekoliko kontradiktornih verzija o okolnosti ubistva novinara čije telo još nije pronađeno.

Analitičari ocenjuju da azijska turneja saudijskog princa, prva velika turneja na međunarodnoj sceni posle učešća u novembru u Argentini na samitu Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja - G 20, predstavlja znak zapadnim zemljama da Salman ima saveznike na istoku.

XS
SM
MD
LG