Dostupni linkovi

Berlin i Peking spremni za jačanje bilateralne saradnje


Jang Džieči
Jang Džieči

Direktor kineske Centralne kancelarije za spoljne poslove Jang Džieči (Yang Jiechi) i njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) potvrdili su spremnost da jačaju saradnju na međunarodnim pitanjima i da posvete pažnju globalnim izazovima, saopšteno je iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Jang je tokom 55. Minhenske bezbjednosne konferencije, koja je u nedjelju završena, rekao da Kina i Njemačka u trenutnoj situaciji na međunarodnoj sceni moraju da ojačaju saradnju i zajednički zaštite multilateralizam i svjetski poredak zasnovan na pravilima.

Mas je istakao da Njemačka razvijanje odnosa sa Kinom smatra veoma važnim i da je spremna da unaprijedi bilateralnu saradnju na raznim poljima, uključujući saradnju u okviru kineskog projekta "Pojas i put".

Visoki kineski zvaničnik dodao je da je Kina spremna za jačanje sveobuhvatne saradnje sa Berlinom i izrazio nadu da će tehnološke i investicione kompanije u Njemačkoj biti pošteno tretirane.

Njemački ministar za energetiku i ekonomska pitanja Peter Altmaier (Altmajer) izjavio je 8. februara da njemačka Kancelarija za bezbjednost informacija istražuje glasine o tome kako uređaji kineskog tehnološkog giganta Huavej (Huawei) imaju mogućnost da prikupljaju podatke iz mobilne mreže u Njemačkoj i da ih proslijede kineskim vlastima.

Kompanija Huavej nedavno je optužena da je povezana sa Vladom Kine i da, čak, špijunira za kineske vlasti.

XS
SM
MD
LG