Dostupni linkovi

Hunt: Razgovori o Brexitu u ključnoj, završnoj fazi


Zastava Europske unije u Londonu
Zastava Europske unije u Londonu

Šef britanske diplomacije Jeremy Hunt (Džeremi Hant) izjavio je u Bruxellesu da su razgovori o istupanju Velike Britanije iz članstva u Europskoj uniji (Brexit) u "ključnoj, završnoj fazi" i dodao da bi dogovor mogao biti postignut prije zvaničnog odlaska, predviđenog 29. ožujka, javila je agencija AP.

"Postoji rješenje. Znamo kako bismo mogli dobiti većinu u (britanskom) parlamentu", rekao je Hunt koji se nalazi u Bruxellesu na sastanku šefova diplomacije EU posvećenom situaciji u Siriji, Ukrajini i Venezueli.

Britanski ministar za Brexit Stephen Barclay (Stiven Barkli) u Bruxellesu će razgovarati sa europskim pregovaračem Michelom Barnierom (Mišel Barnije).

Kabinet Barniera saopćio je da će europski pregovarač primiti Barclayja u četvrtak lidera britanske opozicijske Laburističke stranke Jeremyja Corbyna (Džeremi Korbin).

Premijerka Theresa May (Tereza Mej), čiju je strategiju za Brexit britanski parlament odbacio, mogla bi dođi u Bruxelles, ali njen dolazak još nije potvrđen.

Premijerka je uputila pismo zastupnicima svoje Konzervativne stranke u kojem navodi da će narednih dana razgovarati sa liderima svih zemalja članica EU.

Velika Britanija 29. marta napušta članstvo u EU. Premijerka May pokušava ponovo pregovarati o sporazumu koji su 27. novembra postigli London i Bruxelles, što EU odbija.

Unija je međutim otvorena za razgovore o političkoj deklaraciji koja postavlja temelje budućih odnosa Londona i Bruxellesa. Ta deklaracija je usvojena istog dana kad i sporazum o Brexitu. Dužnosnici Unije su naveli da još čekaju "konkretne i realne" prijedloge iz Londona, ali odbijaju ponovne pregovore o sporazumu.

Barnie i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nedavno su ocijenili da je zanimljivi prijedlog Corbyna da Velika Britanija ostane u europskoj carinskoj uniji.

XS
SM
MD
LG