Dostupni linkovi

Papa oduzeo sva verska prava kardinalu zbog seksualnog zlostavljanja


Nekadašnji nadbiskup Vašingtona nema nikakva prava i ima status laika
Nekadašnji nadbiskup Vašingtona nema nikakva prava i ima status laika

Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franja oduzeo je danas sva verska zvanja i prava bivšem kardinalu Teodoru Mekeriku (88), optuženom za seksualna zlostavljanja, što je prva takva mera u istoriji Katoličke crkve.

Papa je priznao kao konačnu, presudu Kongregacije za versku doktrinu, institucije Vatikana koja nadgleda poštovanje katoličke dogme, prema kojoj nekadašnji nadbiskup Vašingtona nema nikakva prava i ima status laika, prenosi Beta.

Franja je prihvatio, krajem jula, ostavku Mekerika kome je, zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, već bilo zabranjeno da vrši službu.

Mekerik, sveštenik koji je bio biskup i nadbiskup Njujorka pre nego što se 2001. preselio u Vašington, jedan je od u inostranstvu najpoznatijih američkih kardinala.

Iako je formalno u penziji, Mekerik je i dalje putovao, posebno da bi branio ljudska prava. Bio je među vodećim glasovima podrške za mere protiv sveštenika pedofila u SAD.

Kardinal iz Njujorka Timoti Dolan je prvi signalizirao prošle godine da je Mekerik odgovoran za seksualna zlostavljanja. Dolan je tada rekao da je njegova biskupija dobila podatke o zlostavljanju koje je Mekerik počinio "pre skoro 45 godina".

Oduzimanje svih verskih zvanja i prava, među kojima su i održavanje misa i beseda čak i u privatnom svojstvu, smatra se najtežom kaznom za sveštenika.

XS
SM
MD
LG