Dostupni linkovi

Merkel u Minhenu upozorila na posledice povlačenja SAD iz Sirije


Angela Merkel na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu
Angela Merkel na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi preuranjeno povlačenje SAD-a iz Sirije donelo sa sobom rizik od jačanja uloge Rusije i Irana na Bliskom istoku. Govoreći na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji 16. februara, Merkel je upitala da li je planirano povlačenje SAD "dobra ideja".

"Hoće li to još jednom ojačati kapacitet Irana i Rusije da izvrše svoj uticaj?" upitala je. Ona je takođe upozorila na preuranjeno povlačenje američkih trupa iz Avganistana, rekavši da je misija NATO-a za odlučnu podršku u toj zemlji zavisna od posvećenosti vojske SAD.

Merkel je takođe pozvala Peking da se pridruži međunarodnom procesu razoružanja. Ranije ovog meseca, Sjedinjene Države su objavile da se povlače iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, nakon tvrdnje da ga Rusija krši.

Merkel je istakla da je Ugovor o INF-u dogovoren "u suštini za Evropu" i da bi bez njega Evropa morala da nastavi sa budućim sporazumima o razoružanju kako bi osigurala sopstvenu sigurnost. "Razoružanje je nešto što nas sve zabrinjava i bilo bi nam drago, naravno, da se takvi razgovori održavaju ne samo između Sjedinjenih Država, Evrope i Rusije, već i sa Kinom", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG