Dostupni linkovi

Trump proglasio vanredno stanje zbog zida na granici sa Meksikom


Donald Trump u Teksasu, 11.02.2019.
Donald Trump u Teksasu, 11.02.2019.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je tokom obraćanja iz Rose Gardena ispred Bijele kuće da će proglasiti vanredno stanje kako bi mogao povući sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Ovim potezom Trump bi mogao doći u sukob sa demokratama zbog neustavnog pokušaja finansiranja zida bez odobrenja Kongresa.

Tokom obraćanja Trump je također rekao da su Sjedinjene Države bliže no ikada ranije pravom trgovinskom sporazumu sa Kinom. On je također rekao da će se sa kineskim predsjednikom Si Đipingom sastati nekada nakon razgovora između Sjedinjenih Država i Kine koji su zakazani za sljedeću sedmicu.avnog pokušaja financiranja zida bez odobrenja Kongresa.

I demokratski i republikanski političari oštro su kritikovali plan američkog predsjednika Donalda Trampa o korištenju vanrednih ovlaštenja za finansiranje graničnog zida sa Meksikom. Rijetko korišteni potez omogućio bi Trumpu da zaobiđe Kongres, koji je odbio da odobri potreban novac. Izgradnja graničnog zida bila je ključna stavka u Trumpovoj izbornoj kampanji. Proglašenje vanrednog stanja omogućit će Trumpu pristup milijardama dolara za njegov projekat.



XS
SM
MD
LG