Dostupni linkovi

Tramp pisao Tačiju: Važnost normalizacije odnosa sa Srbijom


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je uputio pismo predsedniku Kosova Hašimu Tačiju u kome mu je čestitao kosovskom narodu jedanaestu godišnjicu nezavisnosti.

On je ohrabrio građane Kosova da se usredsrede na očuvanje demokratskih principa, jačanje vladavine zakona i unapređenje ekonomskih i trgovačkih mogućnosti.

„Naši snažni bilateralni odnosi su ukorenjeni u zajedničkoj viziji stabilnog, sigurnog i blagoslovljenog Kosova i Zapadnog Balkana. Ono što je najbitnije, Kosovo i Srbija treba da normalizuju odnose, jer je to veoma važno za zapadnjačku integraciju Kosova. Mi obostrano priznanje vidimo kao osnov normalizovanih odnosa i kao osnov svakog sveobuhvatnog rešenja“.

Tramp je dodao da „Sjedinjene Države ostaju partner svih onih koji dele ove vrednosti i koji su spremni da urade težak posao koji je neophodan za sadašnji i budući uspeh Kosova“.

Tramp je uputio i pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije. U čestitki je naveo da "dok jе na stranama da postignu dogovor koji obе mogu da podržе, smatramo da bi uzajamno priznanjе trеbalo da budе cеntralni еlеmеnt trajnе normalizacijе odnosa. Takav istorijski dogovor, sa uzajamnim priznanjеm u svojoj suštini, izgradio bi put za ciljеvе еvrointеgracijе Srbijе i еkonomski rast", istakao je Tramp.

XS
SM
MD
LG