Dostupni linkovi

Oštre kritike na Trumpov plan o korištenju izvanrednih ovlasti


Poruka "Završiti zid" na mitingu Donalda Trumpa u Teksasu
Poruka "Završiti zid" na mitingu Donalda Trumpa u Teksasu

Demokratski i republikanski političari oštro su kritizirali plan američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp) o korištenju izvanrednih ovlasti za plaćanje graničnog zida s Meksikom.

Rijetko korišteni potez omogućio bi Trumpu da zaobiđe Kongres, koji je odbio odobriti potreban novac.

Viši demokrati optužili su predsjednika za "grubu zlouporabu moći" i "bezakonje". Nekoliko republikanaca također je izrazilo zabrinutost glede plana.

Izgradnja graničnog zida bila je ključna stavka u Trumpovoj izbornoj kampanji.

Proglašenje nacionalnog hitnog slučaja omogućilo bi Trumpu pristup milijardama dolara za njegov projekt.

Oba doma američkog Kongresa usvojila su prijedlog zakona na osnovu kompromisa demokrata i republikanaca o sigurnosti granice, zahvaljujući čemu će biti izbjegnuta nova djelomična blokada vlade.

Senat je u četvrtak usvojio zakon o financiranju rada vlade većinom od 83 prema 16, nakon čega je on dobio i potporu Zastupničkog doma, gdje je za usvajanje glasovalo 300 kongresmena, a protiv 128.

Trump bi danas trebao potpisati taj zakon kojim će biti izbjegnuta nova blokada vlade. Prethodna, započeta krajem prošle godine trajala je rekordnih 35 dana, do 25. siječnja, kada je predsjednik SAD-a potpisao zakon koji je omogućio financiranje saveznih agencija do 15. veljače.

Usvojenim prijedlogom zakona je za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici predviđeno oko 1,4 milijarde dolara, što je znatno manje od 5,7 milijardi koliko je Trump tražio. Također, odobrena sredstva dovoljna su za izgradnju četvrtine zida koji Trump želi.

Bijela kuća je potvrdila da će Trump potpisati zakon, ali i da će jednostranim potezima nastojati osigurati dodatna sredstva za izgradnju cijelog zida.

XS
SM
MD
LG