Dostupni linkovi

Bellingcat: I treći osumnjičeni u slučaju Skripalj pripadnik GRU


Britanska policija ispred kuće koju su koristila dva pripadnika GRU u slučaju Skripal
Britanska policija ispred kuće koju su koristila dva pripadnika GRU u slučaju Skripal

Treći osumnjičeni za napad na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku, koji se desio u martu 2018. godine u Engleskoj, je visoko rangirani obaveštajni agent, otkrila je nezavisna istraživačka organizacija Bellingcat 14. februara.

"Možemo da otkrijemo pravi identitet visokog oficira ruske vojne obaveštajne službe GRU, koji je internacionalno radio pod imenom Sergej Vjačeslavovič Fedotov", izveštava Bellingcat.

"Zapravo, ova osoba je Denis Vjačeslavovič Sergejev, visoki oficir ruske obaveštajne službe GRU i diplomac Ruske vojne diplomatske akademije", dodaje ova istraživačka organizacija.

Bellingcat je pre nekoliko dana (7. februara) izvestio da je osumnjičeni, koji je putovao pod lažnim imenom Sergej Vjačeslavovič Fedotov, stigao u Bugarsku samo nekoliko dana pre nego što je biznismen Emil Gebrev upao u komu, u aprilu 2015. godina, sa simptomima teškog trovanja.

Denis Vjačeslavovič Sergejev
Denis Vjačeslavovič Sergejev

Fedotov je takođe osumnjičen za umešanost u britanski napad, jer je u Britaniju stigao dva dana pre nego što su Skripalji otrovani, tvrdi Bellingcat.

Gebrev, veteran bugarske vojne industrije, preživeo je trovanje, kao i njegov sin i kolega koji su imali slične simptome.

Skripalj i njegova ćerka Julija, takođe su preživeli, nakon nekoliko nedelja kritičnog stanja, ali je Don Strudžes, žena koja je slučajno došla u kontakt s otrovom (tako što je njen partner našao bočicu parfema u kojoj je zapravo bio otrov) umrla je u julu 2018. godine.

Britanske vlasti, optužile su dva muškarca iz Rusije, koje je Bellingcat identifikovao kao agente ruske obaveštajne službe koji su trovanje i izvršili.

Zvanična Moskva je odbacila bilo kakvu povezanost sa trovanje Skripalja nervnim bojnim otrovom Novičok, što je dovelo do niza sankcija Zapada protiv Rusije, kao i diplomatskih akcija.

XS
SM
MD
LG