Dostupni linkovi

Stoltenberg: NATO poštuje neutralnost Srbije


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je poručio da Severoatlanstki savez poštuje odluku Srbije da ostane vojno neutralna država.

”Srbija je jasno stavila do znaja da ne teži ka članstvu u NATO, već da bude neutralna zemlja i mi to poštujemo. Istovremeno, imamo veoma dobre partnerske odnose sa zemljama van NATO kao što su Finska i Švedska, a to je slučaj i sa Srbijom”, izjavio je Stoltenberg na kraju sastanka ministara odbrane NATO zemalja.

Prvi čovek Alijanse je pozvao sve ostale zemlje da, po ugledu na NATO, poštuju odluke država o pristupanju ili ostajanju izvan saveza kao što je Severnoatlantski.

Bez obzira na to, Stoltenberg je mišljenja da je rast NATO porodice, uspešna priča.

”Proširenje NATO je donelo veliki uspeh i pomoglo nam da ojačamo demokratiju i stvorimo uslove za napredak i slobodu širom Evrope. Sve je bazirano na osnovnom principu da svaka nacija ima pravo da odlučuje o svom putu”, naglasio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg, podsetivši da se od Hladnog Rata, do danas, u NATO učlanilo 16 zemalja, što sa Severnom Makedonijom čini ukupno 30 članica.

XS
SM
MD
LG