Dostupni linkovi

Pens pozvao EU da se povuče iz sporazuma sa Iranom


Potpredsednik SAD Majk Pens (Mike Pence) optužio je evropske saveznike da pokušavaju da prekrše sankcije koje je zvanični Vašington nametnuo Iranu i pozvao ih da se povuku iz sporazuma o nuklearnom programu Teherana.

“Žalosno je da pojedini naši evropski partneri nisu ni izbliza kooperativni. U stvari, oni čak stvaraju mehanizme da prekrše naše sankcije. Nemačka i Velika Britanija prave mehanizam. Mi moramo da ga nazovemo pokušajem probijanja sankcija koje su uvedene protiv krvavog režima Irana. Naše sankcije Iranu su najoštrije u istoriji i biće još zaoštrene ako Iran ne promeni svoje opasno i destabilizirajuće ponašanje", kazao je Pens u Varšavi na skupu o Bliskom istoku.

“To je pogrešan korak koji će samo osnažiti Iran, oslabiti EU i stvoriti još veću distance između Evrope i SAD”, dodao je potpredsednik SAD.

Pens je istakao da nema veće i urgentnije opasnosti od "radikalnog islamskog terorizma i autokratskih režima koji ga izvoze u ceo svet".

Po njegovim rečima, radikalni islamski terorizam ne zna za granice.

“Ne poštuje veru, oduzima živote Jevrejima, hrišćanima i muslimanima. Meta su mu SAD ili zemlje Bliskog istoka. Radikalni terorizam ne razume ništa drugo do demonstraciju sile. Iranski režim finansira svoj teror preko pljačke vlastitog naroda, guši slobodu govora, progoni manjine, krši prava žena, proganja homoseksulce. Želi da uništi Izrael. Misija Irana je da izbriše Izrael sa mape", rekao je Pen i upozorio da SAD nikada neće napustiti svog saveznika Izrael.

Prema rečima potpredsednika SAD, sporazum s Iranom o nuklearnom programu od koga su SAD odstupile 2018. godine a EU, uključujući tu i domaćina konferencije Poljsku, ga poštuje i nema nameru da ga raskine, nije onemogućio Iran da dodje do nuklearnog oružja, samo je odložio dan kada će ga dobiti, zbog lčega ne sme da se propusti šansa kakvu daje i ova konferencija da se to spreči.

U trenutnku kada Iran obeležava 40-tu godišnjicu zbacivanja proameričkog šaha Reze Pahlavija, Pens je najavio pojačavanje pritiska.

“U situaciji kada iranska ekonomija propada i narod protestuje na ulicama, slobodne države sveta moraju da se udruže insistirajući na odgovornosti iranskog režima za nasilje usmereno protiv sopstvenih građana, regiona i šire”. Pens je precizirao da će Vašington pojačavati sankcije sve dok Iran “promeni svoje opasno i destabilizujuće ponašanje”.

Po njegovim rečima prethodna američka administracija potcenila pretnju koju predstavlja Iran i radikalni terorizam, ali da su ta vremena prošla i da SAD rade na formiranju koalicije naroda koja spaja isti cilj - da istrebe ekstremizam.

Na skupu u Varšavi učestvuju predstavnici više od 60 zemalja, ali najveće evropske zemlje poput Nemačke i Francuske, koje su potpisnice sporazuma sa Iranom iz 2015, odbile su da pošalju svoje najviše zvaničnike.

Članice EU prisutne su na ministarskoj konferenciji u Varšavi ali uglavnom na nižem nivou od ministarskog. Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je danas da je njeno mesto danas u Briselu na sastanku ministara odbrane članica NATO.

Mogerini je novinarima danas kazala da EU i SAD imaju puno zajedničkih stavova i da se slažu da sukob u Siriji mora da se reši političkim putem ali da iako i Brisel kritički gleda na sporazum o nuklearnom programu Irana iz 2015. godine, EU smatra da on i dalje garantuje bezbednost Evropi.

Britanski ministar inostranih poslova Džeremi Hant (Jeremy Hunt), jedini visoki zvaničnik među najvećim evropskim zemljama koji učestvuje na skupu u Varšavi, kazao je da želi da se fokusira na okončanje sukoba u Jemenu.

Pomenutom zasedanju ne prisustvuju ni predstavnici Rusije i Kine, kao ni Palestinske samouprave.

Predsednik Rusije Vladimir Putin u međuvremenu razgovara u Sočiju sa predsednicima Irana i Turske, Hasanom Rohanijem i Redžepom Tajipom Erdoganom, o budućnosti ratom opustošene Sirije.














XS
SM
MD
LG