Dostupni linkovi

Više od 40 bivših britanskih ambasadora poziva May da odgodi Brexit


Pristalice i protivnici Brexita na protestu u Londonu
Pristalice i protivnici Brexita na protestu u Londonu

Više od 40 bivših britanskih ambasadora pozvalo je premijerku Theresu May da produži rok za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, objavio je u četvrtak The Times.

U pismu poslanom Timesu, diplomati su kazali da bi najbolje bilo odgoditi Brexit kako bi se dogovorili uslovi budućih odnosa Velike Britanije i Evropske unije ili kako bi se održao drugi referendum o članstvu u EU, prenosi londonski list.

Ako May ne uspije do 29. marta u britanskom parlamentu potvrditi svoj dogovor s Evropskom unijom o Brexitu, morat će odlučiti o teme hoće li odgoditi odluku o izlasku ili će izabrati izlazak iz Unije bez sporazuma što bi moglo biti haotično za peto po veličini svjetsku ekonomiju.

May je izjavila u srijedu da njena vlada nije promijenila svoju poziciju i da ne želi odgoditi datum Brexita od 29. marta kada Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Evropsku uniju.

Šef britanskog pregovaračkog tima za Brexit Olly Robbins rekao je da će se britanski poslanici suočiti s izborom između sporazuma koji je dogovorila premijerka May ili s dugačkim produženjem perioda za provedbu člana 50 Lisabonskog ugovora, kojim je formirana EU.

"Veoma je jasna pozicija vlade otkako smo pokrenuli član 50 da imamo vremenski rok od dvije godine koji se završava 29. marta, i mi radimo na tome", izjavila je britanska premijerka u srijedu, izvijestio je Reuters.

XS
SM
MD
LG