Dostupni linkovi

SDA, HDZ i SNSD činiće buduću vlast u BiH, najavljeno u Sarajevu


Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Delegacije Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice danas su u Sarajevu razgovarale o budućoj koaliciji na nivou Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

Kako je rečeno nakon sastanka, buduću vlast će činiti SDA, HDZ i SNSD, a o budućem djelovanju će trojica stranačkih lidera razgovarati uskoro.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA je izjavio da je tokom današnjeg sastanka sa Draganom Čovićem, liderom HDZ-a, razgovarao o evropskim i NATO integracijama, oporavku privrede, sprečavanju odlaska mladih.

On je rekao kako bi to trebali biti priorioteti buduće vlasti u narednom četverogodišnjem mandatu.

„Naravno da pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripada SNSD-u, ali naravno da i mi imamo pravo tražiti da se poštuju odluke, strategije. Aktivacija MAP-a nije članstvo u NATO tako da se nadamo da će SNSD odustati od uslovljavanja i zajedno sa nama iznaći put da se dalje nastavimo kretati u tom smjeru. Samo članstvo NATO, o tome jednog dana trebamo odlučivati, a to i nije tako blizu. Očekujemo od trećeg partnera da se, ipak, iznađe rješenje“, kazao je Izetbegović.

Obojica stranačkih predsjednika su izjavili da se od Centralne izborne komisije BiH očekuje da potvrdi rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH, nakon čega bi se, kako je najavio Dragan Čović, već naredne sedmice mogao konstituisati Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

„Siguran sam da ćemo do kraja idućeg tjedna imati uspostavljen Dom naroda Federacije, izabrane predstavnike u Dom naroda BiH i usvojene zakone koje prate proračun i zakone koji prate proračun“, rekao je Čović.

XS
SM
MD
LG