Dostupni linkovi

Sjeverna Makedonija prvi put na NATO sastanku


Jens Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u sjedištu NATO-a, Bruxelles
Jens Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u sjedištu NATO-a, Bruxelles

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg primio je ministricu obrane Sjeverne Makedonije Radmilu Šekerinsku koja prvi put u ime njene države sudjeluje na sastanku visoke razine u Alijansi.

"Dobro je znati da više nisam obavezan da se pozovem na vašu zemlju s dugačkim i kompliciranim imenom, već mogu da vam se obratim kao Republika Sjeverna Makedonija", izjavio je Stoltenberg.

Šef Alijanse i ministrica obrane Sjeverne Makedonije su obavili bilateralan sastanak uoči početka sastanka ministara obrane NATO-a koji se u sjedištu Alijanse održava danas i sutra.

Stoltenberg je, osvrćući se na jučerašnje podizanje zastave Alijanse u Skoplju, naglasio da se raduje trenutku kada će makedonska zastava biti podignuta i u dvorištu NATO-a.

Ministrica Šekerinska je izjavila da je njena država dokaz da su promjene moguće na Balkanu.

"Mi smo dokaz da ne postoje zamrznuti problem već zamrznuta rješenja", ocijenila je Šekerinska.

Sjeverna Makedonija je prošlog tjedna potpisala pristupni protokol sa NATO-om i od tog trenutka predstavnici ove države mogu sudjelovati na svakom sastanku Alijanse, na svim razinama, u svojstvu "zvanice".

To podrazumijeva da oni ravnopravno sudjeluju na svim sastancima, ali nemaju pravo glasa dok ne postanu punopravni član NATO-a.

Zastava NATO-a u Skoplju
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

XS
SM
MD
LG