Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pompeo: Putin prijetnja demokratijama širom svijeta


Mike Pompeo u Bratislavi, 12. februara 2019.

Američki državni sekretar Mike Pompeo, koji je na turneji po Centralnoj Evropi upozorio je u utorak da ruski predsjednik Vladimir Putin predstavlja prijetnju po demokratije širom svijeta.

Pompeo je u Bratislavi, prijestonici Slovačke govorio o američkim naporrima da zaustave širenje uticaja Kine i Rusije na region.

"Namjera Vladimira Putina je da podriva demokratije širom svijeta, da ne bude zabune. Moramo biti veoma iskreni oko toga", rekao je Pompeo studentima novinarstva na jednom skupu.

Kansnije je upozorio da "potrebu zaštite pd kineskog ekonomskog i drugih napora da bi kreirali zavisnost i manipulisali vašim političkim sistemom".

Američki državni sekretar Mike Pompeo je ranije danas saopštio da će SAD pomoći Slovačku bezbjednost i ekonomiju, na novoj stanici evropske turneje u pokušaju smanjenja ruskog i kineskog uticaja na region.

"Ja želim da uvjerim slovački narod da je Amerika angažovana, da smo se vratili" rekao je Pomepeo tokom ceremonije na spomeniku Kapija slobode na granici sa Austrijom.

Spomenik je podignut u slavu 400 ljudi ubijenih između 1945. i 1989. godine na granici tadašnje Čehoslovačke, prilikom pokušaja bijega sa druge strane Željezne zavjese.

XS
SM
MD
LG