Dostupni linkovi

Trumpov pristalica napao kamermana BBC u El Pasu


Donald Trump u El Pasu, Teksas, 11. februara 2019.
Donald Trump u El Pasu, Teksas, 11. februara 2019.

Pristalica američkog predsjednika Donalda Trumpa napao je kamermana britanskog javnog servisa BBC na njegovom skupu održanom u El Pasu u Teksasu.

Sa kačketom na glavi "Učinimo Ameriku ponovo velikom" muškarac je gurao i psovao kamermana BBC-ja Rona Skeansa i druge članove medijske grupe prije nego što su ga odvukli od njih.

Skeans je rekao da je sa njegove strane sa koje nije vidio stiglo "veoma jako guranje". "Nijesam znao što se dogodilo", naveo je. Kaže da ga je muškarac skoro oborio dva puta zajedno sa kamerom, prijee nego što ga je jedan bloger uhvatio i odvukao od njega.

Kako navodi BBC, Trump je vidio napad, te je potvrdio da je kamerman dobro podižući palac na gore nakon tog događaja. Potom je samo nastavio govor.

BBC je nakon napada, uputio pismo press sekretarki Bijele kuće, Sarahi Sanders tražeči od nje da revidiraju bezbjednosne mjere za medije koje prate predsjednikove skupove.

Predsjednik SAD od početka madata ima problematične odnose sa medijima.Trump je tvrdio da su novinari "neprijatelji naroda" i nazivao "lažnim vijestima" izvještaje koji nijesu bili u njegovu korist.

Nakon napada na kamermana BBC u ponedjeljak veče, jedan zvaničnik iz Trumpovog tima je nagovijestio da je napadač bio pijan.

No prošlog avgusta su eksperti UN upozorili da Trumpovi napadi na medije "povećavaju rizik da novinari budu mete nasilja" nazivajući njegovu retoriku "strateškom"

Izdavač The New York Times-a je takođe apelovao na Trumpa da zaustavi napade na medije.

XS
SM
MD
LG