Dostupni linkovi

EFJ: Zaustaviti napade na novinare u Srbiji


Apel na državu da zaustavi i procesuira napade i pretnje novinarima (ilustrativna fotografija)
Apel na državu da zaustavi i procesuira napade i pretnje novinarima (ilustrativna fotografija)

Tekst: Zoran Glavonjić i Nevena Bogdanović

Državne institucije Srbije trebalo bi da saopšte šta preduzimaju da zaustave učestale napada na novinare, izjavio je u Beogradu Mehmet Koksal, iz Evropske federacije novinara (EFJ). Prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), samo u 2018. zabeleženo je više od 100 napada i pretnji novinarima, a u ovoj godini taj broj konstantno raste.

“Vlasti moraju da provere zašto se finansiraju novinari i mediji koji šire mržnju. Posebno bi trebalo obratiti pažnju na to da oni nisu finansirani državnim parama, nego novcem poreskih obveznika. Pravo je javnosti da zna kako se ta sredstva koriste,” rekao je Mehmet Koksal, iz Evropske federacije novinara čije sedište je u Briselu.

Vlasti moraju da provere zašto se finansiraju novinari i mediji koji šire mržnju: Koksal
Vlasti moraju da provere zašto se finansiraju novinari i mediji koji šire mržnju: Koksal

On je naveo da će evropska novinarska organizacija vlastima u Srbiji, ukoliko ne znaju kako da spreče napade na novinare, poslati programe zaštite.

“Možemo da im pomognemo u borbi protiv trolova i botova. Međutim, za to bi trebalo da postoji politička volja. Kako sada stvari stoje, ne vidim je u ovom trenutku,” naveo je Koksal.

Delagacija EFJ-a, koja boravi u Srbiji, zajedno sa predstavnicima domaćih novinarskih udruženja održala je pres konferenciju sa koje je još jednom apelovano na državu da zaustavi i procesuira napade i pretnje novinarima.

Dragan Janjić, glavni urednik agencije Beta, rekao je da ga je tužilaštvo pozvalo da bi dao izjavu o pretnjama smrću koje je dobio sa Fejsbuk profila "Srbija naša zemlja".

„Moj zahtev je da nadležni utvrde ko su ljudi koji stoje iza tog sajta, da se to objavi, i da se preduzme nešto na zakonskoj osnovi. Ali je za bezbednost novinara važno i to kakvu poruku emituju predstavnici vlasti. Pozivam ih da prestanu sa napadima na medije koji kritički pišu o dešavanjima u društvu,“ naveo je Janjić.

Za bezbednost novinara važno i to kakvu poruku emituju predstavnici vlasti: Dragan Janjić
Za bezbednost novinara važno i to kakvu poruku emituju predstavnici vlasti: Dragan Janjić

Sa Fejsbuk profila „Srbija naša zemlja“ nove pretnje ovih dana upućene su i Nedimu Sejdinoviću, predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine. On je izjavio da je dobio više od hiljadu pretnji preko društvenih mreža i izrazio utisak da se radi o organizovanoj kampanji koja se pojačava u vreme građanskih protesta u Srbiji.

„Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović prekjuče me je ponovo prozvao u kontekstu ovih pretnji tvrdeći da država preduzima sve i da promptno reaguje na napade na novinare. To je jedna duboka neistina. Nijedna od pretnji koje sam dobio nije sankcionisana, a prethodno sam od tog istog gospodina Martinovića bio proglašavan izdajnikom i neprijateljem,“ rekao je Sejdinović.

Nijedna od pretnji koje sam dobio nije sankcionisana: Nedim Sejdinović
Nijedna od pretnji koje sam dobio nije sankcionisana: Nedim Sejdinović

Medijska udruženja zatražila su da se pretnje novinarima preko društvenih mreža ubuduće gone po službenoj dužnosti. Novinarka Gordana Suša najavila je da će podneti tužbu protiv Milomira Marića, glavnog urednika televizije sa nacionalnom frekvencijom Hepi, zbog, kako je navela, uvreda i optužbi na njen račun nakon što je kritikovala način na koji je vodio emisiju „Ćirilica“ u kojoj je gostovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Sva ta neprijatnost prema novinarima dolazi iz vrha. Kada u parlamentu imate takve poslanike, navešću na primer samo gospodina Atlagića koji je direktno čitao spisak nepodobnih novinara, onda šta se čudimo što ta ’puška koja visi na zidu’ će nekada okinuti, i okine,“ rekla je Suša.

Predstavnici 14 novinarskih organizacija, sindikata i udruženja, potpisali su u Beogradu Povelju Evropske federacije novinara (EFJ) o radnim uslovima medijskih profesionalaca u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG