Dostupni linkovi

Bijela kuća: Trump još nije odlučio o sporazumu o budžetu


Donald Trump
Donald Trump

Predsjednik SAD Donald Trump još nije odlučio da li, ili ne da prihvati sporazum koji su utvrdili kongresni pregovarači da bi se spriječila još jedna djelimična blokada rada američke vlade, saopšteno je u utorak iz Bijele kuće, prenosi Reuters.

Time se budućnost sporazuma dogovorenog između republikanaca i demokrata u Kongresu, koji sadrži finansiranje bezbjednosti granice sa Meksikom, ali ne i novac za traženi zid, dovodi u pitanje.

Dvije stranke su postigle okvirni sporazum u ponedjeljak veče o bezbjednosti granice i novcu koji će držati otvorenim više vladinih agencija uključujući i domovinsku sigurnost do 30.septembra, što je kraj američke fiskalne godine.

Privremeno finanasiranje odobreno prije skoro tri sedmice ističe u petak.

"Ja sam oprezni optimista da ćemo proći kroz ovo" rekla je demokratska predstavnica Nita Lowey, koja predsjedava Komitetom za odobravanje CNN-u.

"Ne možemo dozvoliti zatvaranje vlade" dodala je.

Upitana da li je republikanski predsjednik signalizrao da će podržati dvostranački dogovor Lowey nije direktno odgovorila, ali je rekla da ima podršku predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi i druge demokrate u Kongresu.

Trump koji je prethodno na 35 dana djelimično blokirao rad vlade, što je najduža blokada u istoriji SAD, zbog svog zahtjeva da mu odobre 5.7 milijardi za zid na granici sa Meksikom, još se nije odlučio da li da podrži sinoć postignuti sporazum, rekao je jedan zvaničnik Bijele kuće pod uslovom anonimnosti.

"Odluka još nije donesena" rekao je taj zvaničnik.

XS
SM
MD
LG