Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zastava NATO se zavijorila ispred makedonske vlade


Premijer Zoran Zaev tokom ceremonije u Skoplju 12. februara 2019.

Zastava NATO u utorak je uz intoniranje himne te alijanse, podignuta ispred zgrade vlade Makedonije, koja će se uskoro zvati Severna Makedonija.

Ceremoniji na platou ispred zgrade vlade prisustvovao je šef Kancelarije NATO u Skoplju Zoran Janković i predstavavnici parlamenta, vlade, vojske Makedonije, diplomatskog kora, kao i vojni atašei i predstavnici verskih zajednica.

Nakon što je zastava NATO podignuta pored zastave Makedonije, makedonski premijer Zoran Zaev je rekao da je njegova zemlja uspela da se sa "sporednog balkanskog koloseka, na kojem je čekala decenijama, vrati na glavni autoput ka Evropi".

"Zastava NATO, zajedno sa evropskom i našom zastavom određuje našu i budućnost naših pokolenja. To nije samo simbiloka, to je realnost. To je nova stranica u našoj istoriji", rekao je Zaev koji je govor završio rečima: "Da živi evropska Republika Severna Makedonija, da živi Evopa, da živi NATO, da žive građani!".

Prema njegovim rečima, Makedonija, koja će "uskoro nositi geografski precizno ime Severna Makedonija", ovih dana započinje sledeću kompleksnu etapu izgradnje države po evropskim standarima.

"Započinjemo eru izgradnje demokratskog društva ravnopravnih građana, koji streme da osvoje evropske vrednosti. Niko više nas neće blokorati spolja. Odlukama našeg i grčkog parlamenta pozivom članica NATO već učestvujemo u radu najmoćnijeg saveza na svetu", rekao je premijer Zaev.

Kako je istakao, makedonski građani mogu da budu spokojni i potpuno sigurni da završavanjem ratifikacije u parlamentima svih saveznika, njihova zemlja, "koja će uskoro nositri geografski precizno ime Severna Makdonija, postalje 30. punopravna člnanica NATO-a sa pravom glasa".

"Tim činom postajemo bezbedna zemlja, postajemo svoj na svom", rekao je makedonski premiijer Zoran Zaev.

Sa pročelja zgrade vlade Makedonije u centru Skoplja juče je već uklonjen natpis "Vlada Republike Makedonije" u okviru priprema za promenu imena države što je obaveza iz dogovora sa Grlčkom o rešavanju spora oko imena i uslov za NATO i evropsku integraciju zemlje.

Pedsednik Makedonije i vrhovni komandant vojske Djordje Ivanov nije danas pristvovao ceremoniji podizanja zastave NATO ispred makedonske vlade.

U kabinetu makedonskog predsednika su televiziji Telma rekli da Ivanov nije bio pozvan na podizanje zastave NATO, dok iz makedonske vlade tvrde da je bio zvanično i uredno pozvan.

"Predsedniku Ivanovu je poslat poziv za ceremoniju i preko kurirske službe i elektronski. Nemamo informaciji zašto nije došao", rekli su u pres službi makedonske vlade.

Svečanosti ispred zgrade makdonske vlade u centru Skoplja nisu prisustvovali ni lider makedonske opozicije Hristijan Mickoski, ni Ali Ahmeti, lider najveće albanske partije DUI, koja je manji partner SDSM Zorana Zaeva u Vladi Makedonije. Oni nisu došli zbog, kako su preneli mediji, ranije ugovorenih obaveza.

Protokol o pristupanju Makedonije NATO ambasadori zemalja članica su potpisali 6. februara u Briselu, a prva zemlja koja ga je ratifikovala u svom parlamentu je Grčka, koja je to uradila u petak 8. februara čime su ispunjeni uslovi da Makedonija promeni ime.

Slovenija je najavila da će taj protokol ratifikovati sutra, a Albanija u četvrtak, a na obe sednice parlamenta prisustvovaće predsednik parlamenta Makedonije Talat Džaferi.

Makedonski nacionalni koordinator za NATO Stevo Pendarovski izjavio je da je Makedonija de fakto postala članica NATO kada su zemlje članice Alijanse potpisale pristupni protokol.

Severna Makedonija će punopravna članica NATO postati kada svih 29 zemalja Alijanse u svojim parlamentima ratifikuju protokol.

XS
SM
MD
LG