Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija i Turska planiraju odlučujuće mjere za Idlib


Ruševine u Idlib provinciji u Siriji

Nakon razgovora ministara vanjskih poslova, Rusija i Turska su se, u ponedeljak, dogovorile da moraju poduzeti odlučujuće mjere kako bi se stabilizovala situacija u sirijskoj provinciji Idlib, izvijestila je ruska agencija RIA a prenosi Reuters.

Ova najava, objavljena u zajedničkoj izjavi ministra odbrane Turske Hulusi Akara i Sergeja Soygu ruskog ministra odbrane, nije specificirala koje su to mjere ili kada bi one mogle biti poduzete.

Izjava je objavljena uoči sirijskog sammita između lidera Turske, Rusije i Irana, koji počinje u četvrtak u Rusiji.

Ranije ove godine ruski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavšolu (Mevlut Cavusoglu) je rekao da je Moskva imala ideju da Rusija i Turska uspostave zajedničku operaciju kako bi istjerali militante iz Idliba, ali nije rekao koje je mišljenje Ankare o toj ideju.

Kako prenosi RIA, izjava od ponedeljka govori o "potrebi donošenja odlučujućih mjera kako bi se obezbijedila sigurnost u području Idliba".

"Uprkos provokacijama, podcrtavamo važnost i potrebu da nastavimo partnerstvo između naše dvije zemlje i naših vojnih snaga kako bi uspostavili mir i stabilnost u Idlibu", stoji u zajedničkoj izavi.

Rusija, jedan od najčvršćih saveznika sirijske vlade, je sa Turskom u septembru donijela sporazum o kreiranju zone bez vojske u sjeverozapadnoj Idlib regiji koja bi bila slobodna od teškog naoružanja i džiadista.

Sporazum je pomogao spriječiti vladin napad na regiju, posljednji veliki bastion protivinika predsjednika Bashar al-Assada.

Međutim, Moskva se žalila zbog eskalacije nasilja u tom području te su rekli da militanti koji su ranije pripadali Nusra Front grupi kontrolišu veliki dio teritorija.

Moskva je prošle sedmice pozvala Tursku da učini više u borbi protiv militanata u tom dijelu zemlje.

XS
SM
MD
LG