Dostupni linkovi

Rusija: Venecuela nije tražila vojnu pomoć Moskve


Nicolas Maduro na vojnoj vježbi u nedjelju 10. februara 2019.
Nicolas Maduro na vojnoj vježbi u nedjelju 10. februara 2019.

Visoki funkcioner ruskog ministarstva vanjskih poslova je saopštio da Venecuela nije tražila vojnu pomoć od Rusije tokom političke krize u toj južnoameričkoj državi, prenosi AP.

Aleksandar Ščetinjin, šef odjeljenja za Latinsku Ameriku u ruskom ministarstvu, rekao je da iz Karakasa nije stigao niti jedan takav zahtjev.

Upitan da uporedi situaciju u Venecueli sa onom u Siriji, gdje je Rusija vojno pomogla vladi predsjednika Bašara al-Asada, Ščetinjin je izjavio da "postoji velika razlika" ali nije ulazio u detalje.

U isto vrijeme, Ščetinjin je upozorio SAD da ne pozivaju vojsku Venecuele da otkaže podršku osporavanom predsjednika Nicolasu Maduru, rekavši da to predstavlja "nezamislivo miješanje u unutrašnja pitanja suverene nacije".

U Venceueli se održavaju vojne vježbe koje je juče nadgledao Maduro, dok samoproglašeni privremeni predsjednik, lider opozicije Juan Guaido i dalje pokušava da dobije podršku vojske za rušenje Madura.

Za vikend su održani protesti ljekara, koji traže da se propusti humanitarna i medicinska pomoć koja se nalazi na granici Kolumbije i Venecuele, što Madurova vlada.

XS
SM
MD
LG