Dostupni linkovi

CG: Vakcinu protiv gripa primilo je 8000 građana


Ilustracija
Ilustracija

U Crnoj Gori od početka epidemije gripa 6 osoba je preminulo dok je ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa 237 i gotovo svi su inficirani virusom gripа tip A, podaci su Instituta za javno zdravlje.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić za RSE kaže da vakcina protiv gripa ima dovoljno i da je do sada vakcinu primilo 8 hiljada građana:

“Pod najvećim rizikom su starije osobe i hronični bolesnici u svim uzrastima, zdravstveni radnici kao i svi koji po procjeni ljekara imaju simptome koji bi mogli ukazivati da se radi o virusu tipa A.”

U sezoni gripa mnogi građani pribjegavaju raznim načinima da se zaštite od infekcije.

RSE je pitao neke grđane da li više koriste zvaničnu ili narodnu medicinu:

„Mi tek kada se razbolimo razmišljamo o tome šta da popijemo kao lijek . E, tu ti je prva apoteka kuća, odnosno neki domaći, narodni recept protiv gripe. Inače, ja se prvo liječim domaćom supom“ kaže nam Adisa Piranić iz Podgorice

„Ja sam od onih koji čim me nešto zaboli uzmu lijekove. Ja koristim i zvanični medicinu ali i narodnu ali kada se čovjek razboli od gripa onda ti ništa od toga mnogo ne pomaže. Treba se odmarati i piti dosta tečnosti i otići kod ljekara“ kaže Jovana.

XS
SM
MD
LG