Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iranci obeležavaju 40 godina od osnivanja Islamske Republike


Proslava 40 godina Islamske revolucije u Teheranu

ranski predsednik Hasan Rohani izjavio je danas da je američka zavera protiv Irana osudjena na propast, obraćajući se okupljenim gradjanima u Teheranu povodom 40 godina od osnivanja Islamske Republike Irana.

Nekoliko hiljada Iranaca okupilo se danas u Teheranu na obeležavanju smene vlasti šaha Muhameda Reze Pahlavija 11. februara 1979, deset dana posle povratka ajatolaha Ruholaha Homeinija, osnivača Islamske Republike Irana.

"Prisustvo naroda danas na ulicama znači da neprijatelj neće nikad postiči svoje demonske ciljeve", rekao je Rohani osudjujući "zaveru SAD, cionista i drugih reakcionarnih država" Bliskog istoka protiv Irana.

Okupljeni gradjani su pored iranskih zastava nosili portrete Homeinija i sadašnjeg ajatolaha Alija Hameneija. Iranci nose i plakate s natpisima "Smrt Americi", "Smrt Izraelu" i "Dole Velika Britanija".

Tokom proslave biće pušteni baloni dok će ih helikoptera biti pušteno cveće. Predvidjene su molitve i spust padobranaca.

Praznik se obeležava u svim većim gradovima Irana. Tamošnji mediji su upozorili na moguće dezinformacije pojedinih "stranih, neprijateljskih medija" koji će pokušati na minimalizuju proslavu i prenesu da se manji broj ljudi okupio.

Obeležavanje 40 godina od osnivanja Islamske Republike Irana, predstavlja poseban simbol za muslimanski svet. Prema predanju, prorok Muhamed je sa 40 godina dobio božansko otkrovenje i počeo da prenosi Kuran.

Sa političke strane, godišnjica dolazi u periodu ekonomskih teškoća i obnovljenih tenzija sa SAD, posle američkog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma i ponovnog uvodjenja sankcija Iranu.

XS
SM
MD
LG