Dostupni linkovi

Privremeni šef Pentagona u iznenadnoj poseti Avganistanu


Patrik Šehenen u poseti Kabulu
Patrik Šehenen u poseti Kabulu

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šehenen stigao je jutros u iznenadnu posetu Kabulu kako bi procenio trenutnu situaciju u Avganistanu pošto američki predsednik Donald Tramp želi da povuče svoju vojsku posle 17 godina rata.

Privremeni šef Pentagona će se sastati s predsednikom Avganistana Ašrafom Ganijem i komandantom američkih združenih snaga, generalom Skotom Milerom.

Poseta Šehenena podudara se s mirovnim pregovorima koje su SAD pokrenule izmedju avganistanskih vlasti i talibana

"Važno je da avganistanska vlada bude uključenja u pregovore koje se tiču budućnosti zemlje. SAD su uložile ogromne napore u bezbezdnost te zemje, ali sami Avganistanci treba da odluče o sopstvenoj sudbini", rekao je Šehenen.

Talibani odbijaju da pregovaraju s vladom koju smatraju "marionetom" Amerikanaca.

Tramp je tokom predizborne kampanje obećao okončanje konflikta u Avganistanu u kojem je stradalo nekoliko hiljada civila i oko 2.400 američkih vojnika. Obećao je i povlačenje vojnika SAD.

Šehenen koji je privremeno preuzeo dužnost ministra odbrane posle ostavke Džejmsa Matisa, rekao je da neposredno smanjenje broja američkih vojnika u Avganistanu za sada nije predvidjeno i dodao nije dobio instrukcije za povlačenje.

SAD u Avganistanu imaju 14.000 vojnika.

XS
SM
MD
LG