Dostupni linkovi

Protesti desničarskih partija u Madridu


Ilustrativna fotografija

Desetine hiljada ljudi izašlo je u nedelju na ulice Madrida na poziv desnice i ekstremne desnice da protestuje protiv socijalističkog šefa vlade Pedra Sančesa koga optužuju da je "izdao" Španiju vođenjem dijaloga sa katalonskim separatistima.

Demonstranti koji su nosili španske zastave i transparente sa natpisima "Zaustavite Sančesa" okupili su se na centralnom trgu Kolon u Madridu, dva dana pred otvaranje istorijskog suđenja dvanaestorici katalonskih vođa zbog njihove uloge u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije u oktobru 2017.

Protest je sazvala opoziciona desničarska Narodna partija (PP) i liberali Sijudadanosa, kojima se pridružila ekstremnodesničarska partija Voks (Vox) i više radikalnih ekstremnodesničarskih grupa kao što je Falanga. Protest je organizovan pod devizom "Za ujedinjenu Španiju, izbori odmah".

Vođa Narodne partije Pablo Kasado rekao je pre početka demonstracija da je gotovo vreme Sančesove vlade dok je vođa Sijudadanosa Albert Rivera rekao da su došli da kažu "ne" separatizmu i "da" Španiji.

Kasado je pozvao glasače da "kazne" Sančesove Socijaliste na predstojećim evropskim, lokalnim i regionalnim izborima u maju.

XS
SM
MD
LG