Dostupni linkovi

MUP: Prijava protiv penzionera koji je nosio vešala u Kragujevcu


Slobodan Stefanović na protestu u Kragujevcu (9. februar 2019.)
Slobodan Stefanović na protestu u Kragujevcu (9. februar 2019.)

Policija u Kragujevcu saopštila je da će protiv penzionera Slobodana Stefanovića, koji je na protestu „Jedan od pet miliona“ u subotu u tom gradu nosio maketu vešala, biti podneta prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo rasna i druga diskriminacija.

Načelnica Policijske uprave Kragujevac Jasmina Rajković navela je u pisanoj izjavi da su netačne tvrdnje da je Stefanoviću, koji je po nalogu tužioca doveden u prostorije te policijske uprave, "bilo zabranjeno da se javi porodici ili bilo kome".

Penzioner Slobodan Stefanović priveden je u subotu uveče posle protesta, na kome je nosio maketu vešala od stiropora sa natpisom o teškom položaju penzinera, ali je došao kući posle noći provedene u bolnici zbog hipertenzije.

"Odmah po dovođenju u stanicu njemu je omogućen zdravstveni pregled, a nakon što su lekari konstatovali stanje hipertenzije, on je prvo odbio da bude prebačen u Klinički centar Kragujevac, ali je potom, na insistiranje policijskih službenika, ipak prevezen u ovu zdravstvenu ustanovu radi daljih pregleda", navela je Rajković u pisanoj izjavi.

Stefanović je prethodno za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio da je bio neprijatno iznenađen što je priveden u policiju, da su prema njemu postupali korektno, ali da mu nije bilo dozvoljeno da porodicu, ni svog advokata.

Prema njegovim rečima, on je simbolično obesio samog sebe, a predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću je svojom instalacijom želeo da pošalje poruku da „penzionerima vrati opljačkane penzije“.

„On je mene opljačkao i meni i mojoj supruzi je oteo 4.000 evra koje sam ja krvavo zaradio. To ne mogu da oprostim. Poslao sam mu poruku da nama opljačkanim penzionerima ostaje samo da se obesimo, jer nam nije ostavio mogućnost ni da živimo. To nije bila pretnja nikome i napisao sam na onoj figuri čoveka koja je visila na omči: "Ja penzioner. Lično ja!" Nikog drugog ja nisam napadao, niti vređao", kaže Stefanović.

Slobodan Stefanović navodi da je priveden kada je, kako kaže, pošao prema mladićima koji su ga na protestu pratili, za koje je mislio da su članovi Srpske napredne stranke.

„Oni su izvadili legitimacije i predstavili se da su policajci i fino su me, što se kaže, zamolili da sednem u kola i pođem s njima u policiju na razgovor“, kaže Stefanović.

Deseti protest 'Jedan od pet miliona' u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Njegov sin Nikola Stefanović kaže za RSE da njegovom ocu u policiji nije rečeno zašto je priveden i za šta se tereti.

„Nije davao nikakvu izjavu. Ja sam razgovarao sa policijom i pitao o čemu se radi, ali mi nisu rekli iz kojih razloga je zadržan. Ne zna se ni iz kojih razloga je priveden. Porodica je o njegovom nestanku saznala od prijatelja koji je bio sa njim i video delove makete od stiropora koji su virili iz crvenog pežoa, na osnovu čega je zaključio da je verovatno uhapšen. Više od dva sata nismo imali nikakve informacije o njemu jer mu je, ispostavilo se, bilo zabranjeno da telefonira porodici i advokatu, na šta po zakonu ima pravo“, kazao je njegov sin.

Privođenje penzionera oštro su osudili u Gradskom odboru Narodne stranke i Demokratske stranke u Kragujevcu.

Prošle subote je u Beogradu priveden maloletnik na zbog toga što je na protestu Jedan od pet miliona u ovom gradu nosio maketu vešala. U petak je pušten na slobodu.

XS
SM
MD
LG