Dostupni linkovi

Vanredna vijest

‘Invazija’ belih medveda na ruski arhipelag, proglašeno vanredno stanje


Ilustartivna fotografija

Vanredno stanje proglašeno je u arktičkom arhipelagu Novoj Zemlji u Rusiji zbog "invazije" polarnih medveda, izvestili su lokalni mediji u subotu, a prenosi Hina.

Medvedi su u decembru počeli da se okupljaju u blizini ljudskih naselja na ostrvima u Arhangelskoj regiji, izvestio je Tass, a najmanje 52 medveda uočena su u blizini naselja Belušja Guba.

Na području naselja stalno je bilo između šest i deset medveda, a bilo je i slučajeva da su medvedi napadali ljude i ulazili u stambene zgrade i kancelarije.

"Stanovnici, škole i vrtići podnose brojne usmene i pismene žalbe tražeći sigurnost u naselju“, objavila je regionalna vlada Arhangelska u saopštenju.

„Ljudi se boje da napuste domove i njihove su dnevne rutine prekinute. Roditelji se boje da puste decu u školu ili vrtić", navodi vlada.

U blizini vrtića postavljene su dodatne ograde i korišćena su specijalna vozila za vojno osoblje i zaposlene koji dolaze na posao, navodi TASS.

Medvede nisu odvratile sirene upotrebljene da ih zaplaše, kao ni patrolni automobili i psi.

Na arhipelag su poslati stručnjaci kako bi ih sprečili u napadu na ljude, ali državna agencija za zaštitu sredine nije dala dozvolu da se puca na medvede koji su ugrožena vrsta.

Zbog topljenja arktičkog leda životinje sve više migriraju prema jugu u potrazi za hranom na kopnu.

XS
SM
MD
LG