Dostupni linkovi

Pelosi optimistična oko dogovora o sigurnosti


Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi
Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa, Nancy Pelosi, izrazila je optimizam oko mogućeg skorog dogovora o sigurnosti na granici a nakon što se još jedan od zastupnika uključenih u pregovore sastao u četvrtak sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Dvopartijska grupa od sedamnaest članova Zastupničkog doma i Senata sastaje se iza zatvorenih vrata kako bi pokušali razbiti zastoj oko Trumpovog zahtjeva da se 5.7 milijardi dolara iz budžeta izdvoji za izgradnju zida uz granicu SAD sa Meksikom.

Pelosi, koja kaže kako se neće miješati u pregovore, čvrste je odluke protiv davanja bilo kakvog novca za izgradnju zida, što je izazvalo djelimičnu blokadu federalne američke vlade koja je trajala 35 dana.

U sedmičnoj konferenciji za medije Pelosi je rekla novinarima da "nadajmo se da ćemo dobiti neke dobre vijesti ubrzo i sigurno do roka 15. februara".

Nije govorila o detaljima mogućih sigurnosnih mjera koje bi bile finansirane kako bi Domovinska digurnost i druge federalne agencije mogle da nastave sa radom do kraja fiskalne godine koja završava 30. septembra.

Pregovarači zaduženi za iznalaženje riješenja za moguće opcije dodatne sigurnosti na granicama do sada su spominjali zapošljavanje dodatnog broja policajaca, finansiranje visoko-tehnoloških uređaja uz pomoć kojih bi radili na suzbijanju ilegalnih droga i nedokumentovanih imigranata, ali su također razgovarali i o fizičkim barijerama.

Vodeći pregovarač, republikanac Richard Shelby, sastao se u četvrtak sa Trumpom kako bi razgovarali o tekućim pregovorima, ali nema informacija o detaljima sastanka.

XS
SM
MD
LG